Προτάσεις για ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων

Προτάσεις για ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων

Προτάσεις για ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων
Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, αρχίζεις μία περιπλάνηση, ένα ταξίδι στον κόσμο και στον χρόνο. Δυστυχώς, οι έφηβοι της εποχής μας περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά σε οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών και παραμελούν τα χρήσιμα γι’ αυτούς βιβλία. Γι’ αυτό κι εμείς θέλουμε να παρακινήσουμε τους συνομηλίκους μας να διασκεδάσουν με διαφορετικό τρόπο, ταξιδεύοντας με την φαντασία τους με τους ήρωες αγαπημένων μας βιβλίων.

Ο Θησαυρός της Βαγίας
Τι λέτε να ξεκινήσουμε με λίγη περιπέτεια;
Σε όσους αρέσει η περιπέτεια, είναι το κατάλληλο βιβλίο. Tο βιβλίο αποτυπώνει ένα μέρος της ιστορίας μας και συγκεκριμένα, της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Μία παρέα παιδιών κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Αίγινα ανακαλύπτουν την κλοπή των τριών χιλιάδων λιρών μιας κυρίας. Μέσα από μία σειρά γεγονότων μαθαίνουν ότι ο ληστής πάτησε κατά λάθος μία νάρκη κι έχασε τη μνήμη του. Με τη βοήθεια μιας κοπέλας που δουλεύει ως ψυχίατρος, μαθαίνουν περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τον ληστή, που την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι ασθενής και πάσχει από αμνησία. Η ομάδα αυτή, έπειτα από πολλές επικίνδυνες αποστολές, βρίσκει το κρυμμένο ως τότε χρηματικό ποσό της κυρίας και της το επιστρέφουν υπό τη παρουσία των συγγενών της.

Το καπλάνι της βιτρίνας
Τι λέτε για κάτι καλοκαιρινό;
Το δεύτερο βιβλίο που σας προτείνουμε έχει ως κυρίως θέμα του την περιπέτεια μιας παρέας παιδιών στο Λαμαγάρι, στη Σάμο. Στην ιστορία αυτή μας παρουσιάζονται δύο αδερφές που κάθε χρόνο πηγαίνουν για διακοπές στο Λαμαγάρι. Στο σπίτι τους έχουν μια βιτρίνα που έχει ένα καπλάνι, δηλαδή έναν βαλσαμωμένο τίγρη, για τον οποίο έχουν ακούσει πολλούς μύθους από τον ξάδερφό τους. Ζουν πολλές συναρπαστικές περιπέτειες μαζί με τους φίλους τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών. Στις αρχές όμως του Αυγούστου συνέβη κάτι που άλλαξε εντελώς τις ζωές τους και τα δύο κορίτσια αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, τα οποία τις ωριμάζουν.

Ο καιρός του Βουλγαροκτόνου
Τι λέτε για ένα ταξίδι στον χρόνο; Για όσους αρέσει η περιπέτεια, αλλά και η ιστορία, αυτό είναι το κατάλληλο βιβλίο.
Η υπόθεση του βιβλίου αυτού διαδραματίζεται στην εποχή της 2ης χιλιετίας μ.Χ., κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Τα κύρια πρόσωπα του μυθιστορήματος είναι δύο αχώριστοι φίλοι, ο Μιχαήλ Ιγερινός και ο Κωνσταντίνος Κρηνίτης- κατάσκοποι του Αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου και οι δύο ερωτευμένοι με την Αλεξία. Οι δύο φίλοι έχασαν τους γονείς τους στην καταστροφή της Αδριανούπολης και από τότε είχαν ορκιστεί να πάρουν εκδίκηση από τον Σαμουήλ, τον Τσάρο της Βουλγαρίας, αλλά και από τον Ιβάτζη, πιστό σύμβουλό του Σαμουήλ και δολοφόνο του πατέρα του Κωνσταντίνου. Με τη βοήθεια ενός φίλου τους και κατασκόπου του Αυτοκράτορα μπήκαν στη δούλεψη του Τσάρου. Τα χρόνια πέρασαν. Και τα τρία παιδιά μεγάλωσαν. Μετά από μια σειρά δύσκολων γεγονότων, τα τρία παιδιά βρέθηκαν ξανά μαζί. Όμως, ο έρωτας των δύο νέων δεν είχε ξεθυμάνει με τον καιρό και δεν μπορούσαν και οι δύο να είναι μαζί με την Αλεξία. Ένας από τους δύο έπρεπε να υποχωρήσει. Έτσι αποφάσισαν, μετά από μια απρόσμενη μάχη που προέκυψε στην περιοχή, να κριθεί ποιος θα αρραβωνιαστεί την Αλεξία. Τέλος, μετά από τη μάχη, ζωντανός γύρισε μόνο ο Μιχαήλ και παρά τη θέλησή και των δύο παιδιών αρραβωνιάστηκαν.

Οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου
Ιμτιάζ Αϊμάν
Σκάρκου Μαριάννα
Χαμηλοθώρη Φαίδρα

Σχολιάστε

Top