«Τ’ αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται»

36

Στα φυλακισμένα μνήματα στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας βρέθηκε η αποστολή με το πρόγραμμα Εrasmus+του ΕΠΑ.Λ. Καινουργίου, στα πλαίσια υλοποίησης και του πολιτιστικού προγράμματος. Οι μαθητές παρουσία ξεναγού και των συνοδών καθηγητριών, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959, για την απαλλαγή των Κυπρίων από το βρετανικό ζυγό. Οι αποικιοκράτες κατασκεύασαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας ένα μικρό κοιμητήριο που έμεινε στην ιστορία με την ονομασία «Φυλακισμένα Μνήματα». Είναι ένας στενός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη, περιτριγυρισμένος από ψηλούς τοίχους με τεμάχια γυαλιών στο πάνω μέρος τους. Εκεί, αποφασίστηκε να θάβουν τους απαγχονισθέντες καθώς και ηγετικές μορφές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών(ΕΟΚΑ) που σκοτώνονταν σε μάχες, για να μην μετατρέπονται οι κηδείες τους σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις.
Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι δεκατρείς ηρωομάρτυρες, από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη. Το μοναδικό τους έγκλημα ήταν η αγάπη τους για την ελευθερία.
Οι ηρωομάρτυρες της αγχόνης, παρά τα φρικτά και απάνθρωπα σωματικά και ψυχικά μαρτύρια από την ώρα της σύλληψης μέχρι την ώρα της εκτέλεσης, δεν λύγισαν. Με ακμαίο το ηθικό και ακλόνητη την πίστη, όταν βάδιζαν προς την αγχόνη, έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο, ενώ οι άλλοι αγωνιστές τους ενθάρρυναν με πατριωτικά συνθήματα.
Η κηδεία γινόταν μετά τον απαγχονισμό. Μοναδική παρουσία εκείνη του ιερέα των φυλακών που έψαλλε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου. Ύστερα οι Άγγλοι τους έθαβαν, χωρίς να παρευρίσκεται κανένας Ελληνοκύπριος, ούτε μάνα, ούτε πατέρας. Οι γονείς προσκύνησαν τους τάφους των παιδιών τους μετά το τέλος τους αγώνα. Ανάμεσα΄τους είναι ο Μιχαλάκης Καραολής, οΑνδρέας Δημητρίου, ο Ιάκωβος Πατάτσος, ο Ανδρέας Ζάκος, οΧαρίλαος Μιχαήλ, οΜιχαήλ Κουτσόφτας, οΣτέλιος Μαυρομμάτης, οΑνδρέας Παναγίδης και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης(απαγχονίστηκε στις 14.3.1957 σε ηλικία 17 χρονών).
Μετά το τέλος του αγώνα, τα Φυλακισμένα Μνήματα έγιναν τόπος ιερού προσκυνήματος, μνημείο ηρωισμού και αντίστασης κατά των δυνάμεων της βίας και της τρομοκρατίας.
Αιωνία τους η μνήμη.

Οι μαθητές του Εrasmus+2021
ΣΟΡΟΒΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΠΑΚΟΔΗΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ
EYΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΜΠΑΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΡΙΛΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
ΜΥΖΗΘΡΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης