« Ξέρω δυο λίμνες ξωτικές, δυο λίμνες αδερφάδες
Με του χωριού, με του νερού, με του χλωρού, τα κάλλη.
Για ονειροπλέκτες έρωτες και για τραγουδιστάδες.
Τη λίμνη τ’ Αγγελόκαστρου του Βραχωριού την άλλη.»
Κ. Παλαμάς
Στη καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται η λίμνη Τριχωνίδα , η μεγαλύτερη, γραφικότερη αλλά και πιο άγνωστη, στους πολλούς, λίμνη της Ελλάδος.
Η δημιουργία της λίμνης ήταν αποτέλεσμα μεγάλων γεωλογικών ανακατατάξεων. Η Τριχωνίδα είναι υπόλειμμα παλαιότερης και μεγαλύτερης λίμνης που καταλάμβανε προϊστορικά ολόκληρη τη λεκάνη Αγρινίου. Η παραπάνω διαδικασία υπολογίζεται ότι έλαβε χώρα πριν από 15 20 εκατομμύρια χρόνια περίπου.
Σύμφωνα με την παράδοση, στα αρχαία χρόνια υπήρχε μέσα στη λίμνη μια πόλη που βυθίστηκε. Η πόλη αυτή είχε τρεις κώνους και ίσως από εκεί πήρε το όνομά της η λίμνη: Τρεις κώνοι Τριχωνίδα. Μια άλλη εκδοχή, μάλλον η επικρατέστερη, είναι ότι πήρε το όνομα της από την αρχαία πόλη Τριχώνιο, που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη, κοντά στο χωριό της Γαβαλούς. Η λίμνη της Τριχωνίδας είναι μια λίμνη γλυκού νερού στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, 6 km Ν.Α. της πόλης του Αγρινίου.
Η λίμνη Τριχωνίδα αποτελεί ένα σημαντικότατο υγρότοπο με τεράστια οικολογική, αλιευτική και αισθητική αξία Eίναι περιοχή υψηλής αξίας, σε ότι αφορά τη βιοποικιλότητα, με παρουσία τύπων οικοτόπων και ειδών προτεραιότητας.
Σημειώνεται ότι η Τριχωνίδα, η οποία μαζί με τη λίμνη Λυσιμαχία ανήκουν στο δίκτυο Νatura 2000, αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα. Καταφύγιο στη λίμνη βρίσκουν 26 διαφορετικά είδη ψαριών και 200 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 50 είναι προστατευόμενα ή υπό εξαφάνιση. Στα νερά της λίμνης μάλιστα συναντάται αποκλειστικά και ο νανογωβιός, ένα είδος ψαριού που δεν κολυμπά πουθενά αλλού στον κόσμο.
Η Τριχωνίδα είναι μια πολύ σημαντική περιοχή από καθαρά επιστημονική, αλλά και από την άποψη της προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος και της κληρονομιάς μας γιατί περιέχει:
• μεγάλο πλήθος και ποικιλία οικοτόπων (ενδιαιτημάτων),
• υψηλή βιοποικιλότητα σε πανίδα και χλωρίδα,
• μεγάλη αφθονία υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας και
• σημαντικό ενδημισμό σε ζώα και φυτά.
Γενικά η περιοχή καλύπτει κριτήρια που της προσδίδουν πολύ
μεγάλη οικολογική σημασία και τούτο γιατί στην Τριχωνίδα:
• συναντώνται οικότοποι με ιδιαίτερη σημασία και αξία,
• φιλοξενείται μεγάλος αριθμός από απειλούμενα ή τρωτά είδη φυτών και ζώων,
• διασυνδέονται πολύ καλά οι χερσαίες και υδρόβιες κοινότητες και αποτελούν μεταξύ τους συνέχεια,
• ελέγχεται ακόμη η ποιότητα του νερού και των διαφόρων οικοτόπων από τους μηχανισμούς ανάδρασης που διαθέτει το φυσικό περιβάλλον, παρότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και πιέσεις εντατικοποιούνται,
• η αξία της για επιστημονική έρευνα, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού είναι σημαντική και πολυδιάστατη,
Η Τριχωνίδα είναι επίσης μια λίμνη με μεγάλη αισθητική αξία .
Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν εκτεταμένα πλατανοδάση (Platanus orientalis), που συνοδεύουν το νερό από το Παναιτωλικό και τον Αράκυνθο μέχρι της όχθες της λίμνης. Ην περιοχή είναι πλούσια σε νερά, που δημιουργούν όμορφες κοιλάδες, ενώ δεκάδες ποταμάκια με μικρούς καταρράκτες και μικρά γάργαρα ρυάκια που έρχονται από το Παναιτωλικό, κυλούν βιαστικά προς την Τριχωνίδα, πλαισιωμένα στις όχθες τους από πικροδάφνες ,λυγαριές και μέντες.
Η λίμνη, που σήμερα ανήκει στις περιοχές Natura 2000, μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή η καθαρότερη της Ελλάδας όμως αυτό δε σημαίνει πως είναι και εντελώς καθαρή.
Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες(αστικά λύματα, αγροτικές καλλιέργειες, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων) επιβαρύνουν το λιμναίο περιβάλλον.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της χώρας μπορεί να μη συμπεριλαμβάνεται στο τουριστικό «top ten» της Ελλάδας, ούτε στον κατάλογο των γνωστότερων και πιο καταξιωμένων προορισμών στο εσωτερικό… Ωστόσο, είναι ένας τόπος με ξεχωριστή προσωπικότητα, που σίγουρα αξίζει αρκετό από το χρόνο μας. Σχεδόν 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα υδάτινης επιφάνειας καλύπτουν μια γεωλογική κοιλότητα περίκλειστη από ψηλά βουνά και κατάφυτους λόφους. Τα νερά της βροχής και των χιονιών, ακολουθώντας είτε τις ορατές διόδους είτε άγνωστους υπόγειους δρόμους, τροφοδοτούν με νερό τη λίμνη που όλοι οι χάρτες αναφέρουν ως Τριχωνίδα. Πράγματι, η ευλογία του νερού είναι διάχυτη παντού σε αυτό τον τόπο. Γι’ αυτό και η ανθρώπινη παρουσία υπήρξε αδιάλειπτη στο χρόνο. Τουριστικά όμως η περιοχή βρίσκεται στα σπάργανα
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την λίμνη σίγουρα θα συμβάλλουν και στην ανάπτυξή της .Πέρα όμως απ’ αυτά θα μπορούσαν ν’ αναληφθούν και δράσεις προς την κατεύθυνση της ήπιας οικοτουριστικής, και όχι μόνο, ανάπτυξης με γνώμονα όχι μόνο τα οικονομικά οφέλη αλλά και το σεβασμό στο περιβάλλον.
Έτσι θα υπάρξει μια θετική σχέση μεταξύ ανάπτυξης και περιβάλλοντος. Μιλάμε δηλαδή για μια βιώσιμη ανάπτυξη που σημαίνει ότι ικανοποιούμε τις ανάγκες μας σήμερα χωρίς να υποθηκεύουμε τις συνθήκες του μέλλοντος.
Συγκεκριμένα:
1. Δημιουργία ,κατ’ αρχήν, οικοτουριστικού γραφείου για παροχή υπηρεσιών προβολής, προώθησης και αξιοποίησης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
2. Δημιουργία απαραίτητων υποδομών (π.χ. παραλίμνιος δρόμος) που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια αναπτυξιακή διέξοδο για ένα σημαντικό τμήμα του νομού. Η παραλίμνια περιοχή διαθέτει δυνατότητες προσέλκυσης επισκεπτών, τόσο φυσικές όσο και πολιτιστικές.
3. Δημιουργία υποδομών για την περιήγηση των επισκεπτών στη λίμνη , με το τρένο των οικοτόπων-Natura 2000 (αμαξοστοιχία με κινούμενα οχήματα όχι πάνω σε ράγες) ή περιήγηση με ποδήλατα ή ακόμη και με άλογα
4. Υδάτινες διαδρομές στη λίμνη με τουριστικό-περιηγητικό πλοιάριο.
5. Δημιουργία μουσείου νερού , όπου θα παρουσιάζονται οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό με παράλληλη ανάδειξη των νερόμυλων της περιοχής.
6. Προβολή των παραδοσιακών προϊόντων των παραλίμνιων δήμων .
7. Προβολή και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των βυζαντινών μνημείων της περιοχής (π.χ. ακρόπολη των Θεστιέων, Ι.Μονή Βλοχού κ.λ.π.)
8. Δημιουργία ξενώνων στα καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια της γύρω περιοχής.
9. Οργάνωση δραστηριοτήτων για την παρακολούθηση των πουλιών (bird watching).
10. Ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων (beach volley, σκι,κωπηλασία,κολύμπι) σε συνδυασμό με ανάπτυξη αντίστοιχων δραστηριοτήτων στον Εύηνο(π.χ. ράφτινγκ).
11. Ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού με δεδομένη την ύπαρξη του ορεινού καταφυγίου στο Περιστέρι και την ύπαρξη ξενοδοχείου στο χωριό Λαμπίρι.
12. Αεροπορική, (γιατί όχι;!) σύνδεση της περιοχής με άλλες περιοχές της χώρας όπως η Αθήνα. Η λίμνη έχει τέτοια έκταση, που επιτρέπει τη χρήση υδροπλάνου.
Αν λοιπόν μπορούσαν ν’ αναληφθούν και να υλοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις –κάποιες είναι σε καλό δρόμο- η περιοχή θα γνώριζε τεράστια ανάπτυξη από τα οικονομικά οφέλη που θα προέκυπταν από τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας αλλά και από την προσέλευση μεγάλου αριθμού τουριστών.
Ο φυσικός και πλούτος της περιοχής είναι ανεξάντλητος, γι” αυτό αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς την αιτωλική γη και να γνωρίσει από κοντά τη μαγεία και τις ομορφιές της λίμνης Τριχωνίδας
ΛΑΜΠΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, μαθήτρια της Γ΄ τάξης Υπαλλήλων Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών
ΜΠΑΚΟΔΗΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ, μαθήτρια της Γ΄ τάξης Υπαλλήλων Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών
ΣΤΡΕΜΜΕΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, μαθήτρια της Γ΄ τάξης Υπαλλήλων Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών
PHOTO:Agrinio VOICE