Ιστορία της Κύπρου

8

Πολλοί και διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν περάσει από την Κύπρο κατά τη διάρκεια των αιώνων, είτε για να κυριαρχήσουν λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού, είτε για να λεηλατήσουν το νησί για τους πολύτιμους πόρους του, όπως ο χαλκός και το ελαιόλαδο.
Ωστόσο, άφησαν πίσω τους μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που τη συναντάμε σε πολλά μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος που είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί. Η Κύπρος, ως το σταυροδρόμι ηπείρων και εμπορικών δρόμων αποτέλεσε ελκυστικό σημείο στρατηγικής σημασίας για πολλούς από τους κατακτητές της.
Η Κύπρος κατοικήθηκε στα χρόνια της Νεολιθικής εποχής και οι περισσότεροι οικισμοί της ήταν διάσπαρτοι κατά μήκος των ακτών. Ο εξελληνισμός (αρχαίος ελληνικός αποικισμός) ξεκίνησε περίπου το 1400 π.Χ. με την άφιξη των πρώτων Μυκηναίων εμπόρων. Αργότερα (περίπου το 1050 π.Χ.) το νησί κατέστη ως ελληνικό. Μετά το 750 π.Χ., βίωσε διαδοχικές κατακτήσεις αφού αυτοκρατορίες έρχονταν και έφευγαν από το νησί πολύ συχνά, ξεκινώντας από τους Ασσύριους, τους Αιγύπτιους και τους Πέρσες. Όλα αυτά συνέβησαν μέχρι που ο Μέγας Αλέξανδρος το 333 π.Χ. ανέλαβε δράση και το νησί παρέμεινε τότε στη ελληνιστική αυτοκρατορία για 58 χρόνια.
Η Κύπρος έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 58 π.Χ. και ήταν επίσης η πρώτη χώρα που κυβερνάται από έναν Χριστιανό μετά και την επίσκεψη του Αγίου Παύλου στο νησί. Η Κύπρος παρέμενε υπό τους Ρωμαίους μέχρι το 330 μ.Χ. όταν η αυτοκρατορία άρχισε να παρακμάζει και η περίοδος του Βυζαντίου ξεκινούσε. Μαζί με την οικοδόμηση πολλών εκκλησιών, οι Βυζαντινοί βγήκαν μακριά από την πρωτεύουσά τους την Κωνσταντινούπολης και παρέμειναν στο νησί μέχρι το 1191 όταν εμφανίστηκε ο Άγγλος Βασιλιάς, Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.
Η περίοδος μετά τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο υπήρξε ταραχώδης μετά από την συμφωνίας πώλησης του νησιού στον Ιππότη Templar, ο οποίος στη συνέχεια πούλησε την Κύπρο στον Guy de Lusignan. Η περίοδος αυτή λειτούργησε για λίγο και η Κύπρος καθιέρωσε ένα φεουδαρχικό σύστημα ενώ ο Καθολικισμός έγινε επίσημη θρησκεία της Κύπρου. Οι Βενετοί ήρθαν πρώτοι το 1489 και ήταν υπεύθυνοι για την οικοδόμηση των οχυρωμένων και των τειχών της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Παρέμειναν στην Κύπρο μέχρι το 1571 όταν οι Οθωμανοί ανέλαβαν την κυριαρχία του νησιού. Απαγόρευσαν τον Καθολικισμό και επέβαλαν το Ισλάμ, ενώ επέτρεψαν στους Κύπριους να ασκούν την Ελληνική Ορθόδοξη πίστη τους.
Οι Βρετανοί ήρθαν για πρώτη φορά στην Κύπρο το 1878 για να διεκδικήσουν το νησί από τους Οθωμανούς (Τούρκους) με τη «Σύμβαση της Κύπρου» που σήμαινε ότι παρέμενε κομμάτι της

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης