ΑΓΧΟΣ!!!!!!

Το άγχος έχει διαφορετική επιρροή σε κάθε άνθρωπο. Τι σημαίνει όμως πραγματικά το άγχος;

Στα αρχαία ελληνικά ο όρος άγχος σήμαινε σφίγγω ή πνίγω. Είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε περιόδους αντιμετώπισης απαιτητικών καταστάσεων. Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει άγχος, το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος του γεμίζει από πολλαπλές σκέψεις.

Το άγχος μπορεί να έχει ψυχογενή προέλευση ή μπορεί να είναι συνέπεια σωματικής πάθησης. Ο κάθε άνθρωπος εκτίθεται καθημερινά σε στρεσογόνες καταστάσεις. Επιπλέον, εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του ατόμου και τον τρόπο αντίληψής του.

Κάθε άτομο έχει ένα όριο άγχους, το οποίο θεωρείται φυσιολογικό κάτω από ορισμένες περιστάσεις. Το στρες μπορεί να είναι θετικό όταν το συναντάς σπάνια και σε περιορισμένο βαθμό. Σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί σαν καταλύτης και ενεργοποιεί το άτομο για να αντεπεξέλθει σε κάποιες καταστάσεις.

Σε κάποιες άλλες όμως περιπτώσεις το αυξημένο άγχος προκαλεί κακό και συντελεί στο να μην λειτουργεί πλήρως το άτομο στις δραστηριότητες του και στο να το επηρεάζεται αρνητικά στηνυγεία του. Το άγχος κάνει τους ανθρώπους ιδιαίτερα απαιτητικούς, ανυπόμονους και ευερέθιστους με ιδιαίτερα χαμηλή διάθεση για συνεργασία.

Το άγχος συναντάται συχνά στους εφήβους σε υψηλό επίπεδο, τους επηρεάζει αρνητικά και τους κρατάει πίσω από τις υποχρεώσεις και τις δραστηριότητες τους. Η πίεση που δέχονται από τα μαθήματα και τους καθηγητές πολλές φορές οδηγεί σε υπερβολική δόση άγχους που είναι δύσκολο να διαχειριστούν και οδηγεί τους εφήβους να κλείνονται στους εαυτούς τους πιστεύοντας ότι είναι οι μόνοι που το περνάνε αυτό και ότι κανείς δεν τους καταλαβαίνει.

Το άγχος, λοιπόν, είναι ένα συνεχές συναίσθημα το οποίο ο κάθε άνθρωπος νιώθει και εκδηλώνει διαφορετικά. Αλλά δεν πρέπει να το αφήσουμε να επηρεάσει τη ζωή μας. Ιδιαίτερα εμείς οι έφηβοι!!!!

Μπουρεξάκη Μάγδα

Μαυρομματάκη Ηλέκτρα

Ξενίτου Έφη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης