ΚΥΜΑ ΟΡΓΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν τον τελευταίο καιρό στο Ιράν και βρίσκονται πλέον εκτός ελέγχου. Γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους, κόβουν τα μακριά μαλλιά τους και πολλοί πολίτες έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις. Όλα αυτά μετά τον θάνατο της εικοσιδιάχρονης Μάχσα Αμινί που είχε συλληφθεί γιατί φορούσε χαλαρά το χιτζάμπ της, παραβιάζοντας τον ισλαμικό  κώδικα ενδυμασίας. Μετά από τρεις μέρες στο τμήμα, απεβίωσε. Η οικογένειά της δήλωσε ότι δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Το κράτος υποσχέθηκε στην οικογένειά της και στον λαό διερεύνηση του θέματος, αλλά η αστυνομία Ηθών όχι μόνο αρνείται ότι την κακομεταχειρίστηκε αλλά και απαγορεύει στα συγγενικά της πρόσωπα να δουν τη σωρό της πριν την ταφή. Αυτό εξόργισε ακόμη πιο πολύ το ήδη έξαλλο πλήθος και ιδίως τις γυναίκες που ζητούν ένα ελεύθερο Ιράν. Σαν χαρακτηριστική κίνηση μάλιστα έβγαλαν τις μαντίλες τους και αψήφισαν τους κανόνες ενδυμασίας του κράτους. Μια κοπέλα μάλιστα κρατούσε μια ταμπέλα που έγραφε στα αγγλικά «Did you know that letting your hair blow in the wind is a crime in Iran?” φέρνοντας στην επιφάνεια την αυστηρότητα των νόμων σχετικά με τις γυναίκες.

Στο Ιράν, το θεοκρατικό καθεστώς ορίζει τουλάχιστον δεκατέσσερα «εγκλήματα» που τιμωρούνται με θάνατο!! Ένα από αυτά είναι η ληστεία, ενώ οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις, που είναι ανθρώπινο δικαίωμα, τιμωρούνται και αυτές με θάνατο. Πώς απαντάει η αστυνομία σε όλες αυτές τις αδικίες; Με σφαίρες, ρόπαλα και δακρυγόνα.

Δίχως άλλο ευελπιστούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη στο Ιράν και στο λαό του. Μακάρι ο θάνατος της Αμινί να ανοίξει τον δρόμο για αλλαγές στις συνθήκες ζωής των γυναικών

Πάλλη Άννα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης