Το φετινό μουντιάλ που διοργανώνεται στο Κατάρ, πριν ακόμα ξεκινήσει, εμφάνισε κάποια μελανά σημεία και πολλές αντιδράσεις λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην αραβική χώρα. Μια χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαφέρει σε βασικά σημεία από τις χώρες της Δύσης.
Αρχικά, ακούστηκαν πολλά για εργάτες που έχασαν την ζωή τους για να χτιστούν τα γήπεδα του Κατάρ. Στη συνέχεια και λίγες μέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ, το Κατάρ ανακοίνωσε την απαγόρευση του αλκοόλ, με την FIFA να προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση, τη στιγμή που μεγάλη εταιρία μπύρας είναι ο βασικός χορηγός του Μουντιάλ.
Το τελευταίο θέμα που πήρε μεγάλη διάσταση ειδικά από τις εννέα εθνικές ομάδες που δηλώνουν ενάντια σε κάθε είδους διάκριση, ήταν η απαγόρευση να φορέσουν οι αρχηγοί το σχετικό συμβολικό περιβραχιόνιο, αφού στην Μουσουλμανική χώρα η ελευθερία π.χ. επιλογής σεξουαλικής ταυτότητας δεν είναι αποδεκτή. Κυκλοφόρησε λοιπόν φωτογραφία της εθνικής Γερμανίας, στην οποία οι παίκτες έχουν το χέρι τους να καλύπτει το στόμα τους συμβολικά ως διαμαρτυρία.
Μήπως τελικά αυτό που έπρεπε να είχε γίνει ήταν να είχε σκεφτεί η FIFA, πριν την ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ, τις συνθήκες και τα σοβαρά θέματα που θα προέκυπταν;
Μήπως ισχυροί και πάμπλουτοι παίκτες-είδωλα του ποδοσφαίρου θα μπορούσαν να δηλώσουν άρνηση να συμμετάσχουν ασκώντας πίεση στη FIFA περνώντας ένα σοβαρό μήνυμα περί μη αποδοχής της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων;
Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ένας χώρος που ενώνει τους ανθρώπους και σίγουρα αυτό το μήνυμα δεν πέρασε στο φετινό Μουντιάλ.
Κρυστάλλης Γιώργος