Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή περιγράφει την υπερθέρμανση του πλανήτη – τη συνεχή αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας – και τις επιπτώσεις στο κλίμα της γης. Η τρέχουσα άνοδος της θερμοκρασίας είναι ραγδαία και προκαλείται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο.  Η χρήση των καυσίμων αυτών, η αποψίλωση των δασών και ορισμένες γεωργικές και βιομηχανικές πρακτικές αυξάνουν τα αέρια του θερμοκηπίου, ιδίως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.  Τα αέρια του θερμοκηπίου απορροφούν μέρος της θερμότητας που εκπέμπει η Γη αφού θερμανθεί από το ηλιακό φως.  Μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των αερίων παγιδεύουν περισσότερη θερμότητα στη χαμηλότερη ατμόσφαιρα της Γης, προκαλώντας υπερθέρμανση του πλανήτη.

  Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι έρημοι επεκτείνονται, ενώ τα κύματα καύσωνα και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και συχνότερα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν επίσης πιο έντονες καταιγίδες, ξηρασίες και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες.  Η ταχεία περιβαλλοντική αλλαγή στα βουνά, τους ωκεανούς και την Αρκτική αναγκάζει πολλά είδη να μετεγκατασταθούν ή να εξαφανιστούν.  Ακόμα κι αν οι προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση της μελλοντικής υπερθέρμανσης είναι επιτυχείς, ορισμένες επιπτώσεις θα συνεχιστούν για αιώνες.  Αυτές περιλαμβάνουν τη θέρμανση των ωκεανών, τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες  και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους ανθρώπους με αυξημένες πλημμύρες, υπερβολική ζέστη, περισσότερες ασθένειες και οικονομικές απώλειες. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παγκοσμίως  αποκαλούν την κλιματική αλλαγή τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία στον 21οαιώνα. Οι καταστροφικές χιονοθύελλες που έπληξαν αυτόν τον Δεκέμβριο τις ΗΠΑ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής!!

Ευτυχώς υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για το θέμα αυτό, τα οποία αν και δεν μπορούν να λύσουν οριστικά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να μειώσουν -για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον- τις επιπτώσεις της.

Άννα Πάλλη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης