Ομαδικό ή Ατομικό άθλημα;

Πολλές φορές, άνθρωποι όλων των ηλικιών, αναρωτιούνται αν θα διάλεγαν ένα ομαδικό ή ένα ατομικό άθλημα.  Η επιλογή συνήθως εξαρτάται από την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου.  Ας δούμε λοιπόν τι προσφέρει ένα ομαδικό και τι ένα ατομικό άθλημα.

  Όταν κάνεις ένα ομαδικό άθλημα γνωρίζεις καινούργια άτομα και κάνεις φίλους, οπότε συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή σου.  Πρέπει να συνεργαστείς και να αναλάβεις έναν συγκεκριμένο ρόλο στην ομάδα.  Η ήττα ή η νίκη είναι συλλογικό αποτέλεσμα και δεν εξαρτάται μόνο από τη δική σου επίδοση.  Σε αυτά τα αθλήματα νιώθεις ότι ανήκεις σε μία ομάδα και σε ένα σύνολο και αυτό σου δίνει ικανοποίηση και χαρά.  Το ομαδικό άθλημα επίσης καλλιεργεί σεβασμό προς τους συμπαίκτες, τον προπονητή, αλλά και τους αντιπάλους, γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ομάδα και παιχνίδι.

  Από την άλλη πλευρά, στο ατομικό άθλημα, βασίζεσαι στον εαυτό σου και μαθαίνεις τα όριά σου.  Εντοπίζεις τα αδύναμα σημεία σου, τα οποία προσπαθείς να βελτιώσεις με προσωπική δουλειά.  Στο ατομικό άθλημα μαθαίνεις να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου και ξέρεις ότι η ήττα ή η νίκη αφορά εσένα και την προσωπική σου επίδοση.  Έτσι ένα καλό αποτέλεσμα σου δίνει αυτοϊκανοποίηση και ανταμοιβή.  Βέβαια σε ένα τέτοιου είδους άθλημα ίσως αυξάνεται το άγχος και η πίεση του αθλητή όπως και δεν υπάρχει μεγάλος βαθμός κοινωνικοποίησης.

  Συμπερασματικά ο κάθε άνθρωπος επιλέγει ό,τι είδους άθλημα του αρέσει. Σίγουρα ο αθλητισμός, είτε ομαδικός , είτε ατομικός, θα βοηθήσει το σώμα και την ψυχή του, θα μάθει να πειθαρχεί, να συνεργάζεται, να βάζει στόχους και να τους κυνηγά, με σεβασμό προς τον εαυτό του, τους προπονητές του, τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους του αλλά και στο ίδιο το άθλημα. Από τον αθλητισμό μόνο κερδισμένος βγαίνει κανείς.

 Κρυστάλλης Θοδωρής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης