Πείνα στην κατοχή.

Συσσίτια της κατοχής. Πηγή: https://www.google.com/search?q=

Ο Αλέκος Σακελλάριος  με την ξεχωριστή πένα του την πείνα κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

:

Πείνα στην κατοχή

Όταν διάβαζα την «Πείνα του Κνουτ Χάμσουν , τη διάβαζα χορτάτος. Ναι, έλεγα, έτσι θα πρέπει να αισθάνεται ο πεινασμένος.

Η εποχή ήρθε. Μόνο που εγώ πείνασα εδώ στην Αθήνα, που τους κατοχικούς χειμώνες δεν ήταν λιγότερο παγερή από την Νορβηγία . Σιγά σιγά άρχισαν να εξαφανίζονται τα αγαθά από την αγορά. Στα μπακάλικα άδειασαν όλα τα ράφια,. Στα μανάβικα το πολύ -πολύ καμιά πλεξούδα σκόρδα, Στα χασάπικα τίποτα.

Βγήκαν στην πιάτσα οι μαυραγορίτες και μπορούσε κανείς να βρει λίγο ακριβοπληρωμένο λαδάκι, λίγο τυράκι, καμιά κονσέρβα. Ύστερα χάθηκαν οι μαυραγορίτες για μας, την συντριπτική πλειοψηφία των πειναλέων, που δεν είχε την οικονομική ευχέρεια να αντιμετωπίσει τις τιμές , στις οποίες είχαν φτάσει τα παντός είδους τρόφιμα. Και πέσαμε στη λαχανίδα και το ρεβίθι.

ΠΕΙΝΑ……

Πείνα και των γονέων, που λένε……..

Ζητάγαμε τροφή πιο πολύ από φόβο μήπως από την πείνα τα τινάξουμε.

Θυμάμαι μια φορά στην Ομόνοια, που κάποιος κουβαλούσε , τυλιγμένη σε μία εφημερίδα μια μπουκάλα λάδι. Σε μια στιγμή , δεν ξέρω πως, του γλίστρησε από τα χέρια, έπεσε κάτω κι έσπασε. Και, τότε , ‘όσοι το πήραν χαμπάρι έπεσαν στο δρόμο με τα τέσσερα κι έγλειφαν το λάδι από την άσφαλτο.

Πηγή: https://www.matia.gr/egrapsan/katochi-kai-peina-alekos-sakellarios.html

Στην ταινία του ¨Οι Γερμανοί ξανάρχονται» θίγεται το ζήτηµα των εµφύλιων συγκρούσεων στην Ελλάδα. Ο ήρωας της ταινίας, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την αληθινή ιστορία του σκύλου Φλοξ , ο οποίος έγινε χριστουγεννιάτικο γεύμα σε ένα μαυραγορίτικο ταβερνάκι της οδού 3ης Σεπτεμβρίου. Ας δούμε με πολύ σκεπτικι

Αλέκος Σακελλάριος Πηγή:

Αλέκος Σακελλάριος
Πηγή:

σμό το παρακάτω απόσπασμα από την ταινία.

https://www.youtube.com/watch?v=0V3f-Rm0HdM

Ο Αλέκος Σακελλάριος (1913-1991) ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και στιχουργός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του στη δημοσιογραφία, αλλά σύντομα στράφηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο, γράφοντας και σκηνοθετώντας πάνω από 200 θεατρικά έργα και ταινίες. Συνεργάστηκε με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, και έγραψε σενάρια για ταινίες.  όπως απ’ το Σικάγο» και το «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο». Στη στιχουργική του πορεία, έγραψε γνωστά τραγούδια όπως το «Θα σε πάρω να φύγουμε». Ο Σακελλάριος άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην ελληνική τέχνη, κυρίως με το μοναδικό του χιούμορ και τη ματιά στην κοινωνική πραγματικότητα.

Λούπου Νικόλας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης