Γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπουν ήχους σε υπότιτλους

Συντάκτες: Τουραλιά Παρασκευή – Φουσέκα Ελισάβετ

Η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίσσεται καθημερινά.

Όσον άφορα τους κωφάλαλους ,μετά από πολλές προσπάθειες ,οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη δημιουργώντας γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπουν τους ήχους σε υποτίτλους .

Τα περισσότερα γυαλιά έχουν το ίδιο μέγεθος με τα γυαλιά ηλίου, άλλα δεν προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία καθώς και δεν είναι μυωπίας..

Μέσω λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης μετατρέπουν τον ήχο και την ομιλία σε υπότιτλους προβάλλοντας το περιεχόμενο στον άνθρωπο που τα φοράει. Ακόμα χαρακτηριστική ιδιότητα τους είναι η άμεση μετάφραση ξενών γλωσσών. 

Για να λειτουργήσουν τα γυαλιά πρέπει να συνδεθούν με κάποια κινητή συσκευή, (κινητό τηλέφωνο ή tablet) στην οποία ο χρήστης πρέπει να έχει εγκαταστήσει την αντίστοιχη ειδική δωρεάν εφαρμογή.  Ο αγοραστής πρέπει να τα ρυθμίσει να ξεκινήσουν να καταγράφουν και έτσι το σύστημα συλλέγει, ομαδοποιεί και προβάλει αφού μετατρέψει σε λέξεις όλους τους ήχους σε πραγματικό χρόνο .

Με την συσκευή και το λογισμικό οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής γεφυρώνουν μέσω της τεχνολογίας την απόσταση που τους χωρίζει από το οικογενειακό, το κοινωνικό και το εργασιακό τους περιβάλλον. 

Το προϊόν έχει ονομαστεί Xrai. Προς το παρόν κυκλοφορούν στην Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καταστιζόσουν κάτι περισσότερο από 400 δολάρια (περίπου 370 ευρό). Τέλος Μέτα την αγορά τους δεν υπάρχουν μεσημεριάτικες χρεώσεις πάρα μόνο αυτές των επιπρόσθετων υπηρεσιών που επιλέξει ο χρήστης (πχ μετάφραση σε περισσότερες γλώσσες).

Πηγές

https://www.madata.gr/epikairotita/social/862529-hpa-gyalia-me-technhth-nohmosynh-metatrepoyn-se-ypotitloys-ton-hcho.html

https://xrai.glass/