ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΝΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επιμέλεια: Τσάλλας Κωνσταντίνος, Σφυρά Μαριτίνα

Η κοινότητα των ψηφιακών νομάδων διευρύνθηκε λόγω της τηλεργασίας που προέκυψε ως ανάγκη κατά την πανδημία αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο. Πολλοί άνθρωποι που η εργασία τους δεν απαιτεί φυσική παρουσία και χρησιμοποιούν κυρίως την τεχνολογία, έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι ψηφιακοί νομάδες στην Ελλάδα αυξήθηκαν και αυτό έδωσε μια επιπλέον ώθηση και στη χώρα μας να οργανωθεί περισσότερο και να δώσει επιπλέον κίνητρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του NomadList, η Αθήνα, με εξαίρεση το 2020, τη χρονιά που ξέσπασε η πανδημική κρίση και κατά την οποία οι digitalnomads «ακινητοποιήθηκαν», έχει συνεχή ανοδική πορεία στο οικοσύστημα των πιο δημοφιλών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες.

Η Αθήνα μπαίνει διαχρονικά στα ραντάρ των ψηφιακών νομάδων του πλανήτη, αφού και το 2019 και το 2018 οι ροές digital nomads προς την ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 15% και 39%, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι αφίξεις ψηφιακών νομάδων στην Αθήνα μειώθηκαν κατά 45%. Οι ρυθμοί ήταν αρνητικοί και στις 10 πόλεις που απαρτίζουν τη λίστα με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κόμβους για digital nomads.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στις προτιμήσεις των digital nomads, για την πενταετία 2018-2023, πετυχαίνει η πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, και η πορτογαλική Λισαβόνα, με τις αφίξεις ψηφιακών νομάδων στους δύο αυτούς δημοφιλείς προορισμούς να αυξάνονται κατά 256%.
Μια θέση στο «top 10» των πόλεων του πλανήτη, που προτιμούν οι ψηφιακοί νομάδες για την εγκατάστασή τους, έχει το το Μεδεγίν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, με αύξηση αφίξεων κατά 218% στην πενταετία.

Εξωτικοί προορισμοί, όπως το Κανγκού στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου οι αφίξεις στην πενταετία αυξήθηκαν κατά 208%, τα Κανάρια Νησιά με αντίστοιχη άνοδο κατά 192%, αλλά και η πόλη του Μεξικό, που κατέγραψε αυξημένες αφίξεις κατά 178% το εξεταζόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, μια θέση στο top 10 εξασφαλίζουν, επίσης, το Βελιγράδι στη Σερβία και η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια.

 344517187_638472508297218_2879027711022922804_n

«Η εξ αποστάσεως εργασία γνωρίζει σε εκθετική αύξηση και αναπτύσσεται γρήγορα. Πλέον, χιλιάδες προορισμοί, από μικροσκοπικά χωριά για σέρφερς μέχρι κοσμοπολίτικες μεγαλουπόλεις, ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν ψηφιακούς νομάδες»

Αυτό που ψάχνει ένας ψηφιακός νομάς, παρόλο που ζει σε διάφορα μέρη του κόσμου και η σταθερή βάση δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη ζωή του, είναι η έννοια του σπιτικού. «Να νοιώθεις ότι είσαι στο σπίτι σου», όπως λέει ο 33χρονος Haz Memon, από το Ντουμπάι.

Η βάση της επιχείρησής του βρίσκεται στην Ελβετία και εδώ και έξι χρόνια έχει επιλέξει διάφορα μέρη για να εργάζεται: Από την Γουατεμάλα, την Ταϊλάνδη, την Ισπανία, μέχρι και τη Νορβηγία. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως, έρχεται συνέχεια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά. «Έρχομαι και μένω από τρεις έως πέντε μήνες και πλέον άνοιξα υποκατάστημα της εταιρείας μου και στην Κρήτη. Όταν γνώρισα την Ελλάδα την ερωτεύτηκα. Ερωτεύτηκα τη φιλοξενία, την κουλτούρα, το φαγητό. Οι άνθρωποι εδώ σε κάνουν να νοιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Πηγές:

https://www.kathimerini.gr/society/562271236/psifiakoi-nomades-giati-i-ellada-egine-spiti-mas/

https://workfromgreece.gr/

https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1406117/tin-ellada-protimoyn-oi-psifiakoi-nomades-erchetai-i-idrysi-atomikis-epicheirisis-meso-toy-gov-gr/

https://www.cnn.gr/ellada/story/288609/psifiakoi-nomades-poioi-einai-kai-giati-i-ellada-mporei-na-einai-o-idanikos-proorismos-toys