Καρολίνα Μέρμηγκα, Ο Έλληνας γιατρός

o-ellinas-giatros

Η Καρολίνα Μέρμηγκα γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1979 και είναι δικηγόρος από το 1980. Έχει συνεργαστεί με διάφορα γυναικεία περιοδικά («Marie Claire», «Γυναίκα», κ.ά.) και τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει σταθερή συνεργασία με το περιοδικό «Votre Beaute». Το 2005 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων «Ερωτευμένες» (Εκδόσεις Εστία).

Η Καρολίνα Μέρμηγκα μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου δεν μιλούσαν παρά ελάχιστα για τον παππού της. Μόνο τα βασικά, τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες από τη ζωή του. Ο γιατρός Κωνσταντίνος Μέρμηγκας (1874-1941) είχε, βέβαια, πεθάνει δεκαέξι ολόκληρα χρόνια πριν γεννηθεί αυτή. Ηταν όμως μια ισχυρή προσωπικότητα με πλούσιο σε εμπειρίες και αναγνώριση βίο, κουράριζε βασιλιάδες και είχε μεταφράσει τον «Φάουστ»!Υπήρχε, όμως, κι «ένα τζιζ στην ιστορία του», όπως λέει η Καρολίνα Μέρμηγκα. Για ένα φεγγάρι (11 Μαΐου-1 Αυγούστου του 1941) υπήρξε δήμαρχος Αθήνας. Επί γερμανικής κατοχής. Κι αν δεν είχατε ξανακούσει το όνομά του, δεν πειράζει, ακόμα και η εγγονή του που τον έκλεισε στις σελίδες του απολαυστικού, αλλά και απαιτητικού μυθιστορήματος «Ο Ελληνας γιατρός» (εκδόσεις Μελάνι) ομολογεί ότι αναγκάστηκε να διαβάσει πολλή Ιστορία. Αξιζε τον κόπο.  Αναφέρει μάλιστα πως ήθελε να γράψει κάτι για το παρελθόν. Η σημερινή κατάσταση την έχει πάρα πολύ σοκάρει. Είδε, λοιπόν, το παρελθόν σαν καταφυγή. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μελετά Νεότερη Ιστορία, κάτι που δεν είχε διδαχθεί  κανονικά στο σχολείο. Τότε κατάλαβε ότι έχει τόσο πολύ υλικό για μυθιστόρημα και έτσι ξεκίνησε την συγγραφή του μυθιστορήματος. Η γνωστή συγγραφέας και μεταφράστρια κέρδισε λοιπόν ένα λογοτεχνικό και προσωπικό στοίχημα.

Σε ό,τι αφορά την ιστορικότητα, Ο Έλληνας γιατρός είναι ένα ελληνικό χρονικό των δεκαετιών 1880-1940, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα και η Αθήνα εξελίσσονται και μεταμορφώνονται.

Παρακολουθούμε τις πολιτικές διεργασίες, τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία, την ιατρική, την εκπαιδευτική πραγματικότητα εν γένει, και, ειδικότερα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, τα Λαυρεωτικά, το όνειδος του 1897, το κίνημα του 1909, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, τη δίκη και εκτέλεση των Έξι, αλλά και επιμέρους περιστατικά της αθηναϊκής –και όχι μόνο- μικροϊστορίας, τη βασιλική οικογένεια (της οποίας ο Κωνσταντίνος Μέρμηγκας υπήρξε θεράπων γιατρός) και εμβληματικά πρόσωπα –από τον Βενιζέλο και τον Μεταξά, ως τον Κωστή Παλαμά και την  Πηνελόπη Δέλτα, και, από τον Οκτώβριο του 1940, το αποκορύφωμα: την εξαιρετική απόδοση της ελληνικής ζωής, με τις ανατροπές, τα διλήμματα και τις αποφάσεις της, ως πορεία προς μια συλλογική ανάταση που έδωσε σε μια δραματική συγκυρία τον χαρακτηρισμό «ηρωική» –είναι συγκλονιστικό το ραδιοφώνημα που απευθύνει «προς τα Γερμανικά Πανεπιστήμια και τας Ακαδημίας», στη γερμανική γλώσσα, από τον ραδιοθάλαμο του Ζαππείου, στις 16 Δεκεμβρίου 1940, ο Κωνσταντίνος Μέρμηγκας, μέτοχος της γερμανικής παιδείας.

Λίγα στοιχεία για τον Κωνσταντίνο Μέρμηγκα

1Γεννήθηκε στον Κάμπο του Οιτύλου το 1874. Ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση στην Καλαμάτα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1895. Μετά από υποτροφία που κέρδισε σε διαγωνισμό μετέβη στην Γερμανία. Εκεί εξειδικεύτηκε στην χειρουργική και τη στρατιωτική υγειονομική. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1903 και έγινε χειρουργός στο Α΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο και διορίστηκε υφηγητής της Χειρουργικής το 1905. Παραιτήθηκε από την ενεργό στρατιωτική υπηρεσία και διορίστηκε έκτακτος καθηγητής της Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού Πανεπιστημίου το 1915 και τακτικός καθηγητής της Εγχειριτικής και Τοπογραφικής Ανατομικής το 1922. Το 1935 έγινε καθηγητής της Χειρουργικής Κλινικής.

Ασχολήθηκε με την πολιτική και έγινε βουλευτής Λακωνίας το 1911, γερουσιαστής  εκ μέρους του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας και των ανωτάτων σχολών το 1932. Εκλέχτηκε μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας του Μονάχου το 1936 και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (1923 – 1935). Διετέλεσε διορισμένος από τους Γερμανούς δήμαρχος Αθηναίων από τον Ιούνιο έως την 1η Αυγούστου 1941.Παραιτήθηκε όταν αντιλήφθηκε πως ήταν ανέφικτη η σωστή δράση του ως δήμαρχος.
Συνέγραψε αρκετές επιστημονικές εργασίες σχετικά με τη χειρουργική.
Απεβίωσε στην Αθήνα το 1942.

Η συγγραφέας μιλά για το  βιβλίο της:

Σχολιάστε

Top