Γαλλία

Επιμέλεια: Ευαγγελία Σ.

Η συνολική έκταση της Γαλλίας, ανέρχεται σε 674.843 τ.χλμ. και έχει πληθυσμό 68.043.000 κατοίκους (σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2023). Έχει πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη, το Παρίσι.

Επίσημη γλώσσα της Γαλλίας, είναι η γαλλική και νόμισμά της είναι το ευρώ.

Αξιοθέατα

Γαλλία 2Ο Πύργος του Άιφελ

Ο πασίγνωστος και εντυπωσιακός Πύργος του Άιφελ είναι σίγουρα το πρώτο αξιοθέατο που θα πρέπει να τιμήσεις μόλις φτάσεις στο Παρίσι. Φτιάχτηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά κτίρια στον κόσμο. Και όχι μόνο αυτό. Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης αλλά και ολόκληρης της Γαλλίας. Δεν αξίζει την επίσκεψή σου λοιπόν; Και βέβαια την αξίζει! Extra tip: Επισκέψου τον και τη μέρα αλλά και τη νύχτα, είναι εξίσου μαγικός!

Το μουσείο του Λούβρου

Γαλλία 3Κάπου εκεί στο κέντρο το Παρισιού, δεν γίνεται να μην συναντήσεις το μουσείο του Λούβρου. Το μουσείο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Εκτός αυτού έχει εντός του την Αρφοδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης, τα ελληνικά κομψοτεχνήματα που είναι και από τα πιο σημαντικά εκθέματα του μουσείου -αν όχι τα σημαντικότερα-. Μόνο και μόνο για να δεις από κοντά της Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης αξίζει η επίσκεψη.

Το ανάκτορο των Βερσαλλιών

Γαλλία 4Οι Βερσαλίες είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη που θα δεις στο Παρίσι. Το ανάκτορο αλλά και οι κήποι των Βερσαλιών είναι μοναδικά τόσο σε ομορφιά όσο και σε έκταση. Από το 1682 ως το 1789 οι Βερσαλλίες ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας. Σήμερα αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αναμφισβήτητα πρέπει να βρίσκεται στην ταξιδιωτική σου λίστα!

Ηλύσια Πεδία και Αψίδα του Θριάμβου

Γαλλία 5Η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων είναι από τις πιο γνωστές λεωφόρους όχι μόνο του Παρισιού αλλά και της Ευρώπης. Βρίσκεται στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, με 1,9 χιλιόμετρα μήκος και 70 μέτρα πλάτος. Ξεκινάει από την πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ, όπου βρίσκεται και η Αψίδα του Θριάμβου και καταλήγει στην πλατεία Κονκόρντ

Παναγία των Παρισίων

Γαλλία 6Η Παναγία των Παρισίων μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η πιο όμορφη εκκλησία του Παρισιού. Είναι γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί και αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη για αυτό και συρρέουν πολλοί ταξιδιώτες για να την δουν από κοντά. Εσύ θα την χάσεις;

Η Μονμάρτη

Η Μονμάρτη είναι αναμφισβήτητα ένας τρόπος να δεις το Παρίσι «αλλιώς». Είναι ένας από τους υψηλότερους λόφους ύψους 130 μέτρων. Το προάστιο του Παρισιού βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης και αποτελεί μία από τις πιο γνωστές περιοχές της.

Κρουαζιέρα στο Σηκουάνα

Γαλλία 8Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείτε την πόλη του φωτός και τα σημαντικότερα αξιοθέατά της από μια κρουαζιέρα στο Σηκουάνα;

Ήθη και έθιμα Γαλλίας

Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η εποχή προ των Χριστουγέννων είναι λιγότερο σημαντική. Η παραμονή των Χριστουγέννων εδώ είναι μια συνηθισμένη εργάσιμη μέρα. Το βράδυ όμως η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël (Ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο κατά τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του το βράδυ μεταξύ 24 προς 25 Δεκεμβρίου. Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται από μια πλούσια γκάμα διαφορετικών πιάτων. Οι Γάλλοι τα Αλεξανδρινά τα γνωστά κόκκινα λουλούδια τα αποκαλούν Etoiles de Noël (Αστέρια των Χριστουγέννων) και τα χρησιμοποιούν για διακόσμηση εσωτερικών χώρων καθώς και ως δώρο σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Στην Γαλλία, τη Μεγάλη Παρασκευή, σε όλες τις εκκλησίες , τα λόγια των ιερέων είναι αφιερωμένα στον Ιησού Χριστό, στα γεγονότα των Παθών και την Ανάσταση. Το μήνυμα είναι ότι οι άνθρωποι οφείλουν να ζουν μονιασμένοι κι αρμονικά ,να ξεχάσουν τις έχθρες τους , έστω για τις ημέρες του Αγίου Πάσχα. Σε κάθε λειτουργία μάλιστα ζητούν να υπάρχει αγάπη ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες.

Στην περιοχή της Αλσατίας και στη Μοζέλ, δυο μεγάλες γαλλικές επαρχίες, κανείς δεν εργάζεται τη Μεγάλη Παρασκευή. Όλοι οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες και γονατίζουν μπροστά στο Ξύλινο Σταυρό του Ιησού και εκεί ζητούν συγχώρεση για τις αμαρτίες τους.

Η Κυριακή του Πάσχα είναι και για τους καθολικούς η μεγάλη μέρα ή ημέρα της Ανάστασης. Είναι η μεγάλη γιορτή της αναγέννησης της ζωής. Η μέρα αυτή συμβολίζει τη νίκη επί του θανάτου. Ακόμη και η φύση ανανεώνεται και όλη η πλάση ζωντανεύει πάλι .

Οι ζαχαροπλάστες ξεκινούν τη δουλειά νωρίς το πρωί και φτιάχνουν μπισκοτένια αρνάκια καλυμμένα από ζάχαρη άχνη και τα διακοσμούν με μικρές σημαίες κι ακολουθούν και τα σοκολατένια λαγουδάκια που κρατούν κοντά στην κοιλιά τους ένα τεράστιο καλάθι με πολύχρωμα αυγά.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, νωρίς το πρωί  τα παιδιά φτιάχνουν αχυρένιες φωλιές μαζί με τους γονείς τους, και τις τοποθετούν στους κήπους ή ακόμη και στις γωνιές του σπιτιού τους, για να μπορέσει το λαγουδάκι του Πάσχα , να φέρει τα πολύχρωμα αυγά του. Την επομένη μέρα τα παιδιά θα ξυπνήσουν πάλι νωρίς το πρωί για να μαζέψουν τα αυγά και να τα βάλουν στο καλαθάκι του γιορτινού τραπεζιού και να φαγωθούν.

Για τους Γάλλους οι καμπανούλες είναι ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα. Υπάρχει ένας μύθος που  λέει ότι οι καμπάνες εγκαταλείπουν όλες τις πόλεις της Γαλλίας και πηγαίνουν στη Ρώμη, για να πάρουν την ευλογία από τον Πάπα και να μαζέψουν και τα πολύχρωμα σοκολατένια αυγά. Έτσι δεν υπάρχει καμιά καμπάνα  για να ηχήσει στις εκκλησίες καθ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Όταν όλες έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους, επιστρέφουν από τη Ρώμη, ευλογημένες κι έχοντας τα πασχαλινά αυγά, ξαναπαίρνουν τις  θέσεις τους στα καμπαναριά και την Κυριακή αρχίζουν να ηχούν χαρμόσυνα φέρνοντας το νέο της Ανάστασης. Παράξενο έθιμο του Πάσχα.  Περισσότερα από 4.500 αυγά χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί μια τεράστια ομελέτα στους δρόμους της πόλης Haux στην Γαλλία. Το γεύμα πρέπει να ταΐσει πάνω από 1.000 άτομα και προετοιμάζεται στην κεντρική πλατεία την ώρα του μεσημεριανού.Γαλλία 9

Γαλλική κουζίνα

Παραδοσιακές Συνταγές

Κρεμμυδόσουπα (Soupe à L’oignon)

Η κρεμμυδόσουπα είναι από τα πιο νόστιμα γαλλικά πιάτα και από τα πιο χαρακτηριστικά και η φήμη της έχει γίνει γνωστή σε όλη τη Γαλλία.Είναι η <<βασίλισσα>> όλων των σουπών λόγω της ωραίας της γεύσης.Τη σούπα τη σερβίρουν σε φλιτζάνια ή σε κούπες από πορσελάνη και από πάνω τοποθετείται μια μεγάλη ψητή μπαγκέτα ψωμιού και είναι σκεπασμένη με λιωμένο τυρί.

Cassoulet

Το Cassoulet είναι ένα βαρύ φαγητό και φτιάχνεται κυρίως από κρέας πάπιας ή χοιρινά λουκάνικα και συνοδεύεται με άσπρα φασόλια.Είναι το κατάλληλο πιάτο για να σε ανακουφίσει από το κρύο και για να σου ζεστάνει τις κρύες νύχτες αλλά και την πείνα,προσφέροντας μια μοναδική απόλαυση.Το όνομα του το πήρε από το πήλινο σκεύος (cassole) οπού μαγειρευόταν έτσι από την αρχή.

Bouillabaisse

Το Bouillabaisse είναι ένα είδος ψαρόσουπας και είναι ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα για αυτούς που λατρεύουν τα θαλασσινά.Έχει αρκετό σαφράν (μπαχαρικό) και είναι το σήμα για τη Μασσαλία.Περιλαμβάνει 4 διαφορετικά είδη ψαριού και θαλασσινών,ντομάτα και πολλή αγάπη.Τα αρωματικά και μπαχαρικά του όπως το σαφράν, το πράσο,η δάφνη και το σκόρδο δίνουν υπέροχη μυρωδιά.Συνήθως συμπεριλαμβάνει μπακαλιάρο,μύδια,γαρίδες,λυθρίνι,αχιβάδες,πεσκαντρίτσα και ότι άλλο θαλασσινό επιθυμείτε.

Ratatouille

Γαλλικό Μπριάμ

Είναι το δικό μας αντίστοιχο μπριάμ και στη Γαλλία είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα χάρη στην ταινία κινούμενων σχεδίων »Ο Ρατατούης».Είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο το οποίο κυρίως φτιάχνεται στην Νότια Γαλλία.Για να φτιαχτεί αυτό το φαγητό χρειάζεται : ντομάτα, μελιτζάνα, κρεμμύδι, φρέσκα μυρωδικά, πιπεριά, κολοκύθι, αρκετό σκόρδο και ελαιόλαδο.Όλα πρέπει να είναι κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και τοποθετημένα ανά στρώσεις.

Κόκορας Κρασάτος (Coq au Vin)

Ο κόκορας κρασάτος είναι το παραδοσιακό πιάτο της Γαλλίας. Είναι γνωστό σε όλη τη Γαλλία αλλά και την Αμερική από την γνώστη μαγείρισσα Julia Child από το «Mastering the Art of French Cooking». Συνήθως φτιάχνετε με κόκορα αλλά επειδή είναι δύσκολο να βρεθεί στην αγορά φτιάχνετε και με κοτόπουλο. Το κρέας μαγειρεύετε μέσα σε κόκκινο κρασί μαζί με ζωμό κρέατος, μπέικον και βούτυρο.

Τυρί & Μπαγκέτες

Η Γαλλία παράγει πάνω από 400 ποικιλίες τυριού! Οι ποικιλίες περιλαμβάνουν μαλακά τυριά, όπως Camembert, Coulommiers, Munster, «μπλε» τυριά, όπως Ροκφόρ, Bleu d’Auvergne και τα σκληρά τυριά, όπως Γραβιέρα και Παρμεζάνα. Προμηθευτείτε (νωρίς το πρωί) ζεστές κι αφράτες μπαγκέτες από ένα τοπικό boulangerie και απολαύστε τις με ένα από τα αγαπημένα σας τυριά. Είναι ένας μοναδικό συνδυασμούς και μια μοναδική απόλαυση.

Κρασιά

Γαλλια 10Η Γαλλία φημίζεται για τα κρασιά της, και όχι άδικα. Από την παγκοσμίου φήμης περιοχή της Σαμπάνιας μέχρι τους λόφους της κοιλάδας του Ροδανού, από την κοιλάδα του Λίγηρα μέχρι την περιοχή της Βουργουνδίας, η Γαλλία φιλοξενεί μερικά από τα πιο φημισμένα και περιζήτητα κρασιά στον κόσμο.

Η Γαλλία έχει μια μακρά και συναρπαστική ιστορία στην οινοποιία, η οποία ξεκινά από την προ-ρωμαϊκή εποχή. Πιστεύεται ότι τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν στη Γαλλία ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. Με την πάροδο τωναιώνων, οι οινοποιοί στη Γαλλία τελειοποίησαν την τέχνη τους, κατέκτησαν την τέχνη της οινοποίησης και δημιούργησαν μερικά από τα πιο φημισμένα κρασιά στον κόσμο.

Πηγή: https://happytraveller.gr/https://el.wikipedia.org