Επιμέλεια: Δημήτρης Τρ.
Αν σταθείς μπροστά από το πεταλωτό Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, ή αλλιώς Καλλιμάρμαρο, είναι εύκολο να φανταστείς τους 80.000 θεατές της τελετής έναρξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 να επευφημούν τα ιδανικά της αριστείας, της συμφιλίωσης και του αλληλοσεβασμού μέσα από τον αθλητισμό.
Αυτό που ίσως είναι πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς είναι τους 50.000 θεατές στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. σε ένα παρόμοιο στάδιο (τουλάχιστον ως προς το σχήμα), να απολαμβάνουν μονομαχίες κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής της Αθήνας.
Πάντως και οι δύο αυτές σκηνές αποτελούν κομμάτι της μοναδικής ιστορίας αυτού του εμβληματικού μνημείου της Αθήνας, αν και η ολυμπιακή κληρονομιά είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του και ο κύριος λόγος για να επισκεφθείς το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.
Η ιστορία του χρονολογείται από το 330 π.Χ., όταν ο Αθηναίος πολιτικός Λυκούργος έχτισε το αρχικό ασβεστολιθικό στάδιο στη θέση ενός ιπποδρόμου για τη διεξαγωγή των Παναθηναίων (θρησκευτική και αθλητική γιορτή που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν της θεάς Αθηνάς).
Το εντυπωσιακό αυτό μνημείο της Αθήνας ξαναχτίστηκε από τον ευεργέτη Ηρώδη Αττικό το 144 μ.Χ. (οπότε και απέκτησε χωρητικότητα 50.000 θέσεων), αλλά από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έπαψε να χρησιμοποιείται μέχρι που επιλέχθηκε ως χώρος διεξαγωγής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ευάγγελος Ζάππας έβαλε το όραμα και ο Γεώργιος Αβέρωφ (ένας Έλληνας επιχειρηματίας από το Μέτσοβο με έδρα την Αίγυπτο) τους πόρους … και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που εξακολουθεί να είναι έως σήμερα: το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας είναι το μοναδικό αμιγώς μαρμάρινο στάδιο στον κόσμο. Γι’ αυτό το λένε και Καλλιμάρμαρο.
Πάντως αυτό που κάνει το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας τόσο μοναδικό, είναι ότι – μαζί με το πράσινο που τον περιβάλει – εξακολουθεί εδώ και αιώνες να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Αθηναίων. Αποτελεί τερματισμό για τον ετήσιο Μαραθώνιο της Αθήνας, ενώ κάθε τέσσερα χρόνια φιλοξενεί την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας. Στη διάρκεια της Ολυμπιάδας της Αθήνας, το 2004, το Καλλιμάρμαρο έγινε ξανά αγωνιστικός χώρος, αφού εδώ διοργανώθηκαν οι αγώνες της τοξοβολίας.
Μόλις μπεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, σου προτείνουμε να πάρεις θέση εκκίνησης στο στίβο – όπως έκαναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιονίκες, να ποζάρεις περήφανα για φωτογραφία στο βάθρο των νικητών, να περπατήσεις μέσα από το θολωτό πέρασμα και μέσα από τη δίοδο: το υπόγειο πέρασμα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι αθλητές εισερχόμενοι στο στάδιο.
Πηγή: https://www.discovergreece.com/el/experiences/panathenaic-stadium-athens-kallimarmaro