Πρωτομαγιά: Γιορτή της Άνοιξης ή Εργατική Απεργία;

       Η πρώτη ημέρα του Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα εορτασμού σε αρκετές χώρες όπως και στη δική μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έθιμο, την Πρωτομαγιά φτιάχνεται ένα στεφάνι από λουλούδια που συμβολίζει το «καλωσόρισμα» της Άνοιξης.  Επιπλέον, η πρώτη Μαΐου έχει και μια διαφορετική έννοια καθώς σε αρκετές χώρες αυτή η μέρα έχει καθοριστεί ως εργατική απεργία.

      Η εργατική απεργία ξεκίνησε στο Σικάγο τον Μάιο του 1886 με κύριο αίτημα τη μείωση των ωρών εργασίας, καθώς τότε στις ΗΠΑ οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολήσουν τους εργαζόμενους ακόμη και την Κυριακή. Στην πρώτη απεργία πήραν μέρος 350.000 εργαζόμενοι σε 1200 εργοστάσια, ενώ την Πρωτομαγιά του 1886 πραγματοποιήθηκε πορεία στο Σικάγο, η συμμετοχή στην οποία έφτασε τους 90.000. Θύματα σημειώθηκαν δύο μέρες αργότερα, όταν απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό. Στην εργατική τάξη προκλήθηκε οργή από τον θάνατο 4 απεργών και τον τραυματισμό πολλών περισσοτέρων.
Στην Ελλάδα, το φαινόμενο της εργατικής απεργίας σημειώνεται το 1888. Ο εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς στην χώρα μας καθιερώθηκε το 1893. Τα αιτήματα, τα οποία υποστήριξαν πάνω από 2.000 εργαζόμενοι, ήταν τα εξής:
1. την Κυριακή τα καταστήματα να είναι κλειστά όλη την ημέρα,
2. οι ώρες εργασίας να είναι 8 ώρες, και
3. να απονέμεται σύνταξη στους ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να εργαστούν και να
συντηρήσουν την οικογένεια τους.

      Οι παραπάνω διεκδικήσεις έγιναν δεκτές τον Δεκέμβριο του 1893. Στη χώρα μας συνεχίζει έως και σήμερα να αποτελεί επίσημη αργία η πρώτη ημέρα του Μαΐου, η οποία σε συνδυασμό με το καλωσόρισμα της Άνοιξης αποτίει φόρο τιμής στα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των εργατών.

Πηγή:

https://www.mixanitouxronou.gr/na-giati-giortazoume-tin-ergatiki-protomagia-o-apagchonismos-4-sindikaliston-meta-apo-stimeni-diki-i-apergospastes-ke-i-epemvasi-tis-astinomias/

Γεωργιάννα Σκουρτανιώτη, μαθήτρια Β’ λυκείου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης