Νέοι και Φαγητό: Η Περίπτωση των Vegan

       Τα τελευταία χρόνια, οι διατροφικές συνήθειες των νέων μεταβάλλονται με γρήγορους ρυθμούς, σύμφωνα με τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις του σήμερα. Πέρα από τους vegetarian, οι οποίοι έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους το λευκό και το κόκκινο κρέας, αλλά όχι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (π.χ. γαλακτοκομικά, αυγά κλπ.), έχει αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που για συναισθηματικούς και ηθικούς λόγους επιλέγουν να γίνουν vegan, υιοθετώντας αυστηρώς περιορισμένες διατροφικές συνήθειες.

       Το κίνημα των vegan σχετίζεται με την ευαισθησία των ανθρώπων για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο πλήττεται από τον υπερδιπλασιασμό του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων με στόχο να καλυφθεί η υπερκατανάλωση κρέατος παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό αποκλείουν από τη διατροφή τους οποιοδήποτε προϊόν είναι ζωικής προέλευσης. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τις χώρες του εξωτερικού και τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στην Ελλάδα, με τους εφήβους και τους νέους ανθρώπους να συμμερίζονται περισσότερο τις θέσεις του και να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του. Σε αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά η εμφάνιση προϊόντων υποκατάστατων τροφών και η παρουσία εστιατορίων και ταχυφαγίων με μενού αυστηρά για vegan.

       Ενστερνιζόμενοι τις παραπάνω απόψεις, οι έφηβοι θεωρούν υγιεινό τρόπο ζωής τη μη κατανάλωση κρέατος και άλλων τροφών που προέρχονται από ζώα, ενώ παράλληλα ισχυρίζονται ότι μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή είναι ασφαλής, αλλά ταυτόχρονα θωρακίζει την ανθρώπινη υγεία. Η μη κατανάλωση θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό συχνά εμφανίζει προβλήματα στην ανάπτυξη των εφήβων. Έτσι, το γεγονός αυτό προκαλεί την ανησυχία αλλά και τον προβληματισμό των γονέων για το κατά πόσο αυτή η αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα είναι ασφαλής αλλά και ποιες θα είναι μακροπρόθεσμα οι συνέπειές της στην υγεία των νέων.

       Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Με βάση έρευνες που έχουν διεξαχθεί, οι έφηβοι θα μπορούν να ακολουθήσουν αυτή τη διατροφή με την προϋπόθεση να καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία τροφίμων, λαμβάνοντας  έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του κρέατος και των ζωικών προϊόντων, όπως πρωτεΐνες, ψευδάργυρο, ασβέστιο κ.α. Τέλος, είναι απαραίτητο να ζητήσουν τη συμβουλή ενός διατροφολόγου, ώστε να εξασφαλίζεται σε αυτόν που την ακολουθεί η επαρκής πρόσληψη εκείνων των θρεπτικών συστατικών που υπό άλλες συνθήκες θα λάμβανε μέσω του κρέατος, των ψαριών και των γαλακτοκομικών

       Καταλήγοντας, για να μπορεί ένας έφηβος να είναι υγιής κάνοντας μια χορτοφαγική διατροφή θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη οι ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Ιδανικά, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητο να λαμβάνονται πληροφορίες από διατροφολόγους ειδικευμένους στη vegan διατροφή, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα υγείας.

Πηγή:

http://beautyguard.gr/archives/9777fbclid=IwAR2UcYkLNMjzWI9KURwgPlIQgZohRXVoopWcqmeg2RLBjWeLJn52WOt0JEk

 Μαρίνα Νικολάου, μαθήτρια Α’ λυκείου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης