ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ Π.Π.Ι.Ε.Δ. ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΣΑΡΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

 

https://finosfilm.com/portfolio-items/despoinis-diefthyntis/

Η κόρη μου η σοσιαλίστρια

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 9.00 μ.μ., η θεατρική ομάδα του σχολείου μας σε συνεργασία με την ορχήστρα του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Ιλίου παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. Νέας Φιλαδέλφειας σε θεατρική διασκευή, στιγμιότυπα από τις κινηματογραφικές ταινίες «Δεσποινίς Διευθυντής« και «Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια«.

__________________________________________________________________________________________________________

Το «Δεσποινίς Διευθυντής » είναι ο τίτλος ελληνικής κινηματογραφικής  ταινίας παραγωγής του 1964, από τα στούντιο της Φίνος Φιλμ. Τη σκηνοθεσία της υπογράφει ο Ντίνος Δημόπουλος και το σενάριο από κοινού οι Ασημάκης Γιαλαμάς και Κώστας Πρετεντέρης και αποτελεί διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου τους, που ανέβηκε με πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και τον Νίκο Κούρκουλο. Πρόκειται για μια κλασσική κωμωδία ηθών, από εκείνες που χαρακτηρίζουν την «χρυσή» εποχή του ελληνικού σινεμά. Πρωταγωνιστούν η Τζένη Καρέζη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος  και η Λίλη Παπαγιάννη (2).

Η Λίλα Βασιλείου, επιστήμων, πολιτικός μηχανικός, έχει αναλάβει τη διεύθυνση μιας τεχνικής εταιρείας. Στήριγμα της σε κάθε βήμα της είναι ο υπερπροστατευτικός πατέρας της. Θέλοντας να δώσει προτεραιότητα στη καριέρα της παραμελεί τη θηλυκότητά της και κάποια στιγμή, με την παρότρυνση της εξαδέλφη της, μεταμορφώνεται προκειμένου να κερδίσει το ενδιαφέρον του υπομηχανικού της εταιρείας (3) .

_____________________________________________________________________________________________________

«Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια»  είναι μια μουσική κωμική ταινία του 1966, που βασίστηκε στην ομώνυμη θεατρική επιτυχία του 1965, που έγραψε ο Αλέκος Σακελλάριος για το καλλιτεχνικό δίδυμο Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ, σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα.

Η Λίζα, μοναχοκόρη του εργοστασιάρχη Αντώνη Δέλβη, επιστρέφει από το Λονδίνο όπου σπούδαζε και ετοιμάζεται να αναλάβει τη διεύθυνση του εργοστασίου, αλλά οι προοδευτικές ιδέες της την οδηγούν σε σύγκρουση με τον πατέρα της.

Η Λίζα γνωρίζει το Γιώργο, ένα φανατικό φιλειρηνιστή νεαρό διαδηλωτή, με τον οποίο διαπληκτίζεται από ένα λάθος, με αποτέλεσμα να καταλήξουν αμφότεροι στο κρατητήριο.

Στην αρχή η Λίζα δείχνει να τον περιφρονεί, αλλά μετά τα πράγματα αλλάζουν.

__________________________________________________________________________________________

Λίγες πληροφορίες

  • Πολυσχιδής συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο Ασημάκης Γιαλαμάς έγραψε σάτιρες, χρονογραφήματα, θεατρικά έργα, επιθεωρήσεις, σενάρια, παρωδίες, καυτηριάζοντας πάντα τα κοινωνικοπολιτικά απαράδεκτα, με αποτέλεσμα να κυνηγηθεί αρκετές φορές από την εξουσία. Η ζωή του ήταν μοιρασμένη στις εφημερίδες, στα θέατρα, στα κινηματογραφικά στούντιο και στα τυπογραφεία, και με το έργο του δημιούργησε χαρακτηριστικούς ήρωες που άφησαν εποχή (4).
  • Διαπρεπής, δημοφιλής και διαχρονικός θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και δημοσιογράφος ο Κώστας Πρετεντέρης, σατίρισε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, αλλά κυρίως με ήθος και σεβασμό, τον ελληνικό λαό των δεκαετιών του ’50, ’60 και ’70. Τα ανεκτίμητα αυτά χαρίσματά του εκτίμησε το ελληνικό κοινό, γι’ αυτό και αγάπησε τόσο πολύ το έργο του στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, αλλά και στους στίχους αθάνατων τραγουδιών (5).
  • Πολυτάλαντος, πνευματώδης και απίστευτα εργατικός, ο Αλέκος Σακελλάριος υπήρξε από τους ανανεωτές της μεταπολεμικής νεοελληνικής κωμωδίας και από τους σημαντικότερους στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού. Έχοντας διεισδύσει στη νοοτροπία του νεοέλληνα κατάφερε να πιάσει το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας και να τον αποτυπώσει στα έργα του για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Δημιουργίες που έχουν υπερνικήσει το χρόνο, κρατάνε τη φρεσκάδα τους και συνεχίζουν αδιάκοπα να διασκεδάζουν κάθε γενιά Ελλήνων (6).

ΠΗΓΕΣ

  1. Η Εταιρεία – Finos Film
  2. Δεσποινίς Διευθυντής  – Βικιπαίδεια
  3. Δεσποινίς Διευθυντής – Finos Film
  4. Ασημάκης Γιαλαμάς -Finos Film
  5. Κώστας Πρετεντέρης - Finos Film
  6. Αλέκος Σακελλάριος - Finos Film
  7. Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια – Βικιπαίδεια
  8. Λάμπρος Κωνσταντάρας – Finos Film
  9. Διονύσης Παπαγιαννόπουλος – Finos Film
  10. Λίλη Παπαγιάννη – Finos Film
  11. Κόρη μου η Σοσιαλίστρια – Καραγιάννης Καρατζόπουλος

Επιμέλεια άρθρου ΣΑΡΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

αρθρο θεατρο τελικη εικονα1