Κασσάνδρες

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 31•23

Κασσάνδρα

Από τις μαθήτριες Πάνου Αναστασία και Ροζάκη Ιωάννα-Αικατερίνη

Η λέξη «Κασσάνδρες» χρησιμοποιείται μεταφορικά για πρόσωπα που προλέγουν δυσάρεστες εξελίξεις, προειδοποιούν για επερχόμενους κινδύνους και καταστροφές, που οι άλλοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.

«Κασσάνδρες» είναι ο πληθυντικός του κυρίου ονόματος «Κασσάνδρα», το οποίο είναι αβεβαίου ετύμου.

Η Κασσάνδρα ήταν η όμορφη κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου και της Εκάβης και δίδυμη αδελφή του Έλενου. Όταν γεννήθηκαν τα παιδιά, οι γονείς τους τέλεσαν γιορτή στον ναό του Απόλλωνα, ο οποίος ναός βρισκόταν λίγο έξω από τα τείχη της πόλης. Το βράδυ, ο βασιλιάς και η σύζυγός του, κουρασμένοι και μεθυσμένοι, αποχώρησαν ξεχνώντας τα παιδιά στον ναό, όπου και αποκοιμήθηκαν. Την επομένη τα αναζήτησαν και τα βρήκαν να κοιμούνται, ενώ δίπλα τους δύο φίδια τους έγλειφαν τα αυτιά. Ο Πρίαμος και η Εκάβη τρομαγμένοι έβαλαν τις φωνές. Τα φίδια κρύφτηκαν στις ιερές δάφνες του ναού. Ωστόσο, είχαν προλάβει να δώσουν στα μικρά το χάρισμα της μαντικής, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του μάντη Τειρεσία, για παράδειγμα. Η Κασσάνδρα λεγόταν ότι προέλεγε τα μελλούμενα μετά από θεϊκή έμπνευση σε κατάσταση παραληρήματος, ενώ ο Έλενος ήταν οιωνοσκόπος.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, ο θεός Απόλλωνας ήταν ερωτευμένος με την Κασσάνδρα. Της ζήτησε να του δοθεί με αντάλλαγμα την τέχνη της μαντικής. Η Κασσάνδρα δέχθηκε, αλλά αθέτησε τη συμφωνία με τον θεό. Δηλαδή ενώ ο θεός της έδωσε το χάρισμα της μαντικής δύναμης, εκείνη αρνήθηκε την ένωση μαζί του. Ο Απόλλωνας, για να την τιμωρήσει, την καταδίκασε να προφητεύει μόνο δυσάρεστα γεγονότα δίχως να γίνεται πιστευτή.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που η Κασσάνδρα προφήτευσε σωστά τα μελλούμενα. Για παράδειγμα, προέβλεψε τις συμφορές που θα έφερνε ο Πάρης στην Τροία και με πέλεκυ θέλησε να τον σκοτώσει.

Κασσάνδρα-Πάρης

Είχε προειδοποιήσει τους Τρώες, όταν ο αδελφός της πήγε στη Σπάρτη και έφερε την Ελένη στην Τροία, ότι αυτό θα σήμαινε την καταστροφή της πατρίδας της, αλλά δεν την πίστεψαν. Προσπάθησε ακόμη, όπως και ο ιερέας Λαοκόων, να πείσει τους Τρώες να μη βάλουν μέσα στην πόλη τον Δούρειο Ίππο, γιατί είχε προμαντεύσει την καταστροφή.

Κασσάνδρα-δούρειος ίππος

Μετά την άλωση της Τροίας, η Κασσάνδρα κατέφυγε στον ναό της Αθηνάς και προσέπεσε ικέτισσα στο άγαλμα της θεάς. Ο Αίας ο Λοκρός δεν σεβάστηκε την ικεσία και την ατίμασε μέσα στον ναό.

Κασσάνδρα-ατίμωση

Στη συνέχεια, εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει τον Αγαμέμνονα ως δούλη και ερωμένη του. Στις Μυκήνες η σύζυγος του Αγαμέμνονα, η Κλυταιμνήστρα, αφού σκότωσε τον άνδρα της, σκότωσε στη συνέχεια και την Κασσάνδρα.

Κασσάνδρα-Κλυταιμνήστρα

ΠΗΓΕΣ

1.Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας.

2.Τσοτάκου-Καρβέλη Αικατερίνη (2007), Λεξικό της ελληνικής μυθολογίας, εκδ. Σοκόλη.

3.https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/priamides/page_012.html

4.https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/mantises/page_021.html

Σχολιάστε

Top