Μάρτης

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 30•23

toulipes

Από την Τασίνου Δήμητρα

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς προέκυψε η ονομασία Μάρτιος (Μάρτης) για τον πρώτο μήνα της άνοιξης; Η ιστορία ξεκινά πριν από πολλά πολλά χρόνια, όταν οι ιδρυτές της Ρώμης, Ρέμος και Ρωμύλος, ονόμασαν αυτόν τον μήνα προς τιμήν του θεού Άρη (Mars), πατέρα τους και γενάρχη των Ρωμαίων.

Εμείς, βέβαια, σήμερα του δώσαμε και άλλες ονομασίες βασιζόμενοι στα χαρακτηριστικά του: Βλάσταρος/Ανοιξιάτης (μήνας που φέρνει την άνοιξη), Γδάρτης/Παλουκοκαύτης (λόγω του άστατου καιρού) και άλλα.

Το έθιμο του «Μάρτη»

Όλοι μας ξέρουμε το έθιμο με το βραχιολάκι, τον «Μάρτη», που φτιάχνουμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Σύμφωνα με τη λαϊκή πίστη, ο «Μάρτης» έχει τη δύναμη να προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών που τον φορούν από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης, για να μην καούν.

Ποιες όμως είναι οι ρίζες αυτού του εθίμου; Υποστηρίζεται ότι το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στα Ελευσίνια Μυστήρια, καθώς οι μύστες συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Παλαιότερα, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας κρεμούσαν τον «Μάρτη» στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να φέρει ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές τον έβαζαν γύρω από τις στάμνες, για να προστατεύουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρούν κρύο. Σε άλλες περιοχές συνήθιζαν να το φορούν μέχρι να φανούν τα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν στις τριανταφυλλιές για να το πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν την φωλιά τους. Σήμερα, σε κάποιες περιοχές το φορούν ως την Ανάσταση και μετά το βάζουν στην λαμπάδα για να καεί μαζί της.

Το έθιμο είναι διαδεδομένο και στα Βαλκάνια με διαφορετικές ονομασίες ανά χώρα: στα Σκόπια έχει την ονομασία «Μάρτινκα», στην Αλβανία «Βερόρε», στη Βουλγαρία «Μαρτενίτσα» και στη Ρουμανία «Μαρτιζόρ».

Η κατασκευή του «Μάρτη» είναι πολύ απλή. Παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί και δοκιμάστε να φτιάξετε τον δικό σας «Μάρτη».

Καλό μήνα και καλή άνοιξη!

ΠΗΓΕΣ

http://edu.klimaka.gr/diafora/557-paradosi-marths-klimaka.html

http://www.sansimera.gr/articles/131

Σχολιάστε

Top