Από τους Βουτσελά Νίκο και Χίσο Χριστιάνα
Η λέξη «χαρακτήρας» προέρχεται από το ρήμα «χαράσσω» . Πρόκειται για λέξη πολύσημη με περισσότερες από δέκα σημασίες (βλ. ενδεικτικά εδώ κάποιες από αυτές).
Ο Θεόφραστος (4ος-3ος αι. π.Χ.), φιλόσοφος από την Ερεσό της Λέσβου, συνεργάτης και διάδοχος του Αριστοτέλη, έγραψε το έργο «Χαρακτήρες» όπου περιγράφει τριάντα τύπους ανθρώπινων χαρακτήρων, που είναι οι εξής: υποκριτής, κόλακας, φλύαρος, άξεστος, δουλοπρεπής, αναίσχυντος, πολυλογάς, ψευδολόγος, αδιάντροπος, παραδόπιστος, βδελυρός, ασυγχρόνιστος, υπερβολικός, βραδύνους, φίλαυτος, δεισιδαίμονας, μεμψίμοιρος, καχύποπτος, αποκρουστικός, χοντράνθρωπος, κενόδοξος, τσιγκούνης, καυχησιάρης, αλαζόνας, δειλός, ολιγαρχικός, οψιμαθής, κακολόγος, φιλοπόνηρος, αισχροκερδής.
Ο Ανδρέας Λασκαράτος (1811-1901), σατιρικός ποιητής και συγγραφέας από την Κεφαλλονιά, εμπνεόμενος από το έργο του Θεόφραστου έγραψε το βιβλίο «Ιδού ο άνθρωπος» στο οποίο συνεξετάζει 126 ανθρώπινους χαρακτήρες. Διαβάστε εδώ πώς περιγράφεται από τον Λασκαράτο η περίπτωση του «κακού μαθητή».
Παίξτε το παιχνίδι «Όμοιοι Χαρακτήρες»:
Παίξτε το παιχνίδι «Αντίθετοι Χαρακτήρες»: