Από την Καρποντίνη Ελένη
Το Βατερλώ είναι κωμόπολη του Βελγίου. Ετυμολογικά προέρχεται από τη φλαμανδική λέξη «Waterloo», που οφείλει το όνομά της στις φλαμανδικές λέξεις «water» (που σημαίνει νερό) και «loo» (που σημαίνει ιερό δάσος).
Η πόλη έγινε γνωστή από την περίφημη μάχη, στην οποία νικήθηκε ο Ναπολέων από τους Άγγλους, τους Πρώσους και τους Ολλανδούς, στις 18 Ιουνίου 1815. Αρχηγός των δυνάμεων ήταν ο λόρδος Ουέλλιγκτον. Η ήττα του Ναπολέοντα προκάλεσε την πτώση του.
Πιο συγκεκριμένα, η εποχή που σημαδεύτηκε από την προσωπικότητα του Ναπολέοντα περιλαμβάνει τα έτη 1799-1815. Το 1799 ο Ναπολέων καταλαμβάνει την εξουσία στη Γαλλία και εφαρμόζει σειρά μεταρρυθμίσεων. Η χώρα στα χρόνια του κατόρθωσε να θέσει υπό τον έλεγχό της ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Το 1812 ο Ναπολέων επιτίθεται στη Ρωσία. Ο γαλλικός στρατός φτάνει μέχρι τη Μόσχα. Λόγω του χειμώνα, των ασθενειών και των επιθέσεων, οι δυνάμεις του Ναπολέοντα αρχίζουν να υποχωρούν. Κατά την υποχώρηση, ένας νέος συνασπισμός ευρωπαϊκών κρατών κατάφερε σημαντικό πλήγμα στις γαλλικές δυνάμεις (μάχη της Λειψίας, 1813). Η ήττα των Γάλλων στο Βέλγιο, στη μάχη του Βατερλώ, σήμανε το τέλος της κυριαρχίας του Ναπολέοντα.
Η ήττα που υπέστη ο Ναπολέων στο Βατερλώ «σημάδεψε» τη λέξη. Έτσι, χρησιμοποιείται πλέον και μεταφορικά με τη σημασία «συντριπτική ήττα». Για παράδειγμα, «το Βατερλώ των Αμερικανών στο Βιετνάμ», «το Βατερλώ μιας ομάδας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών».
ΠΗΓΕΣ
1. Μπαμπινιώτης Γ., (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας
2. Πάπυρος Larousse – το παπυράκι. Εικονογραφημένο εγκυκλοπαιδικό λεξικό και πλήρες λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (2003), εκδόσεις Πάπυρος
3.http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/5204/Istoria_G-Gymnasiou_html-empl/index1_4.html