Από την Παντελιού Λυδία
Η «λυδία λίθος» είναι ένα είδος σκληρού μαύρου πετρώματος, το οποίο πήρε την ονομασία του από την περιοχή της Λυδίας, όπου υπήρχε σε αφθονία.
Ήδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της καθαρότητας του χρυσού και του ασημιού. Συγκεκριμένα, σύροντας ένα κομμάτι χρυσού ή ασημιού πάνω σε μία τέτοια πέτρα μένει ένα ίχνος συγκεκριμένου χρώματος, το οποίο διαφέρει, εάν αντί για καθαρό χρυσό ή ασήμι σύρουμε στην επιφάνεια της πέτρας αυτής ένα κράμα.
Συγκρίνοντας την απόχρωση του ίχνους που αφήνει ένα κράμα, το οποίο σύρεται στη λυδία λίθο, με τις αποχρώσεις ιχνών κραμάτων με γνωστή περιεκτικότητα σε ένα από τα πολύτιμα μέταλλα, είναι δυνατή η εκτίμηση της περιεκτικότητας ενός αντικειμένου σε χρυσό ή ασήμι.
Η φράση «λυδία λίθος» χρησιμοποιείται μεταφορικά για να δηλώσει ιδιότητα, κατάσταση, όργανο, γεγονός, καθετί δηλαδή με το οποίο μπορεί να δοκιμαστεί η αντοχή, ο χαρακτήρας, η αξία, οι προθέσεις κάποιου: π.χ. «η ελευθερία του λόγου αποτελεί τη λυδία λίθο της δημοκρατίας», «το χρήμα είναι η λυδία λίθος πάνω στην οποία δοκιμάζεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου».
ΠΗΓΕΣ
1. Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας