μέδουσα

ΑΠΟ: margkorts - Φεβ• 28•22

Μέδουσα (κεντρική εικόνα)

Από τη Βασιλά Ευδοκία

Η μέδουσα είναι ασπόνδυλο κοιλεντερωτό ζώο, το οποίο ζει στη θάλασσα. Η επαφή ορισμένων ειδών, όπως οι τσούχτρες, με το ανθρώπινο δέρμα είναι ιδιαιτέρως επώδυνη.

Μέδουσα-ζώο

Στην ελληνική μυθολογία η Μέδουσα ήταν θνητό τέρας, μία από τις Γοργόνες. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα «μέδω» που σημαίνει «κυβερνώ, άρχω».

Πιο συγκεκριμένα, η Μέδουσα ή Γοργώ και οι δύο αδελφές της, η Σθενώ και η Ευρυάλη, ήταν κόρες των θαλάσσιων θεών Φόρκυος και Κητούς. Οι Γοργόνες ήταν φοβερά τέρατα, που στο κεφάλι είχαν φίδια, μεγάλα δόντια όμοια με των αγριόχοιρων, χέρια χάλκινα και χρυσές φτερούγες. Η Μέδουσα απολίθωνε όποιον την αντίκριζε. Η ίδια ήταν θνητή, ενώ οι αδελφές της αθάνατες. Η Μέδουσα συνδέεται  με το μύθο του  Περσέα, γιου του Δία και της Δανάης. Ο ήρωας κατάφερε να κόψει το κεφάλι του τέρατος χωρίς να το κοιτάζει κατά πρόσωπο, αλλά μέσα από την ασπίδα του. Από το λαιμό της Μέδουσας ξεπήδησαν ο Πήγασος – το γνωστό άλογο – και ο πολεμιστής Χρυσάορας, τους οποίους είχε συλλάβει από τον Ποσειδώνα. Ο Περσέας καταδιώχθηκε από τις αδελφές της Μέδουσας και σώθηκε χάρις στην επέμβαση της Αθηνάς. Το κεφάλι της Μέδουσας, το Γοργόνειο, το παρέλαβε η θεά ως δώρο από τον Περσέα και το έθεσε ως έμβλημα στην αιγίδα της – ένα περιθωράκιο από το δέρμα της Χίμαιρας – και ως επίσημα στην ασπίδα της. Οι αρχαίοι  θεωρούσαν τόπο κατοικίας της το τέρμα της Δύσης.

Αθηνά με κεφάλι Μέδουσας

Ο μύθος της Μέδουσας εξελισσόταν μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια και οι όποιες αλλαγές συμβάδιζαν με τις επιταγές και την ιδεολογία του χρόνου και του εκάστοτε τόπου. Έτσι, η Μέδουσα μετατράπηκε σε μια όμορφη, αλλά περήφανη και υπεροπτική κοπέλα, η οποία τόλμησε να συγκρίνει την ομορφιά της με της Αθηνάς. Η θεά για τιμωρία άλλαξε τα μαλλιά της σε φίδια.

Μέδουσα (greek-language)

Σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό μύθο, η Μέδουσα ήταν ιέρεια της Αθηνάς, στο ιερό της οποίας ενώθηκε με τον Ποσειδώνα, μεταμορφωμένο σε άλογο. Η Αθηνά, εξοργισμένη από την ιεροσυλία, μεταμόρφωσε τη Μέδουσα σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια.

Μέδουσα από Αρχαιολογικό Μουσείο

ΠΗΓΕΣ

1. Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας.

2. Τσοτάκου-Καρβέλη, Αικ. (2007). Λεξικό της ελληνικής μυθολογίας, εκδ. Σοκόλη.

3.https://www.namuseum.gr/monthly_artefact/to-moiraio-vlemma-tis-medoysas/ 

4.https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/metamorfoseis/page_073.html?nav=true

Σχολιάστε

Top