Μια διαφορετική γλώσσα

ΑΠΟ: ΣΟΦΟΥ ΕΛΕΝΗ - Φεβ• 28•22

Από την Ιωάννα Τοφάν

Μια  γυναίκα μπροστά από την εποχή της

Ο άνθρωπος είναι προικισμένος με το χάρισμα του λόγου, την ικανότητα δηλαδή να επικοινωνεί με τη γλώσσα. Σήμερα σε όλον τον κόσμο μιλιούνται πάνω από 6900 διαφορετικές γλώσσες. Ωστόσο, εκτός από τις φυσικές γλώσσες, οι οποίες μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους, υπάρχουν και οι τεχνητές γλώσσες, οι οποίες κάνουν εφικτή την επικοινωνία του ανθρώπου με τον υπολογιστή. Αυτές οι γλώσσες ονομάζονται “γλώσσες προγραμματισμού”.
Μια τέτοια γλώσσα είναι η γλώσσα ADA. Η Ada δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και το όνομά της προέρχεται από μια σπουδαία γυναίκα και σπουδαία μαθηματικό της εποχής της, την Ada Byron, Lady Lovelace.
Η Ada Byron γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 10 Δεκεμβρίου 1815 και ήταν το μοναδικό νόμιμο τέκνο του Τζορτζ Γκόρντον – του γνωστού μας φιλέλληνα ποιητή Λόρδου Βύρωνα – που απέκτησε με την Ανν Ιζαμπέλλα, τη σύζυγό του. Η Ada δεν γνώρισε τον πατέρα της, αφού μόλις ένα μήνα μετά τη γέννησή της οι γονείς της χώρισαν και τέσσερις μήνες αργότερα ο Byron έφυγε οριστικά από την Αγγλία. Μετά το διαζύγιό του ο Λόρδος μάθαινε νέα της μόνο μέσω της αδερφής του. O Byron πέθανε το 1824 στο Μεσολόγγι, όταν η Αda ήταν 8 ετών. 207344g-byrgreece-870x418-1
Η μητέρα της φρόντισε για τη μόρφωση της κόρης της δίνοντας έμφαση κυρίως στα μαθηματικά, τα οποία από μικρή αγαπούσε (ο Λόρδος Βύρωνας την αποκαλούσε «πριγκίπισσα των Παραλληλογράμμων») και τη μουσική, θέλοντας να «εξορκίσει» οποιαδήποτε ροπή προς την «αρρώστια» της ποίησης, την οποία θεωρούσε υπεύθυνη για το χαρακτήρα του συζύγου της.
Το 1833 η Lovelace συνάντησε στο Λονδίνο τον Charles Babbage, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχετικά με τη Διαφορική Μηχανή. Αμέσως άρχισε να συνεργάζεται μαζί του. Η Ada Lovelace, επηρεασμένη από τις δυνατότητες μιας τέτοιας μηχανής, ασχολήθηκε εντατικά με το θέμα και συνέγραψε ένα άρθρο στο οποίο προέβλεπε ότι μια παρόμοια μηχανή στο εγγύς μέλλον θα μπορούσε όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά. Επίσης, στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνεται ένα σχέδιο σχετικά με το πώς η Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να υπολογίζει αριθμούς Μπερνούλλι. Αυτό ακριβώς το «σχέδιο» θεωρείται από τους ιστορικούς το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή.
 Ada_Lovelace
Το 1835 η Έιντα παντρεύεται τον Ουίλλιαμ Κινγκ-Νόελ, Κόμη του Λάβλεϊς, με τον οποίο αποκτά τρία παιδιά: τον Μπάιρον (1836), την Ανναμπέλλα (1837) και τον Ραλφ Γκόρντον (1839).
Δυστυχώς όμως, όπως και ο πατέρας της, η Ada πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις 36 ετών, μετά από μια αφαίμαξη, που είχαν συστήσει οι γιατροί της (η πραγματική αιτία ήταν καρκίνος της μήτρας). Ήταν 27 Νοεμβρίου 1852. Η σορός της, με δική της επιθυμία, ενταφιάζεται στο Νότιγχαμ, πλάι σε αυτή του πατέρα της.
Η συνεισφορά της αναγνωρίστηκε όταν το 1980 το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παρουσίασε μια γλώσσα προγραμματισμού, την οποία και ονόμασε Ada προς τιμή της. Επίσης, η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο μετάλλιο με το όνομά της.

 

ΠΗΓΕΣ

https://www.kathimerini.gr/world/561522040/anta-i-proti-programmatistria-itan-kori-toy-lordoy-vyrona/
https://www.sansimera.gr/biographies/572
https://www.taathinaika.gr/i-anta-mpairon-kori-tou-lordou-vyrona-proti-programmatistria-ston-kosmo/

One Comment

  1. Ο/Η Βασιλική Μανδηλά λέει:

    Πολύ καλή επιλογή η ιστορία της Ada Byron το βίντεο με τα σκίτσα γρήγορο και κατατοπιστικό!

Σχολιάστε

Top