κρουασάν

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 30•23

κρουασάν

Από τη Μαραγκού Μελίνα-Στυλιανή

Η λέξη «κρουασάν» είναι γαλλική («croissant»). Σημαίνει «το χρονικό διάστημα κατά το οποίο γεμίζει, αυξάνει η σελήνη» και συνεκδοχικά «ημισέληνος» (ρ. «croȋtre» = «γεννιέμαι, μεγαλώνω, αυξάνω»). Το κρουασάν είναι «γλύκισμα από αφράτη ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρου, με γλυκιά ή αλμυρή γεύση και συχνά με γέμιση (σοκολάτας, κρέμας κ.ά.)». Αν και η λέξη είναι γαλλική, η συνταγή είναι αυστριακή. Ποια είναι, άραγε, η ιστορία του κρουασάν;

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, οι Τούρκοι προέλασαν προς την κεντρική Ευρώπη και πολιόρκησαν τη Βιέννη δύο φορές, το 1529 και το 1683, χωρίς όμως να καταφέρουν να την καταλάβουν.

Η πολιορκία της Βιέννης

Λέγεται ότι κατά τη δεύτερη πολιορκία της Βιέννης, μόλις έγινε γνωστό ότι οι Τούρκοι άρχισαν να υποχωρούν, ένας ζαχαροπλάστης είχε μία εξαιρετική ιδέα: προκειμένου να γιορτάσουν τη νίκη τους επί των Οθωμανών, παρασκεύασε ένα γλυκό δίνοντάς του συμβολικά το σχήμα της ημισελήνου, που αποτελεί το εθνικό σύμβολο των Τούρκων.

ημισέληνος

Το γλυκό αυτό έλαβε την ονομασία «Hörnchen», που σημαίνει στα γερμανικά «μικρό κέρατο, κερατάκι». Οι γάλλοι αρτοποιοί τελειοποίησαν τη συνταγή και μετέφρασαν τη γερμανική λέξη στη γλώσσα τους δίνοντας στο γλυκό την ονομασία «croissant», με την οποία είναι ευρέως πλέον γνωστό. Τέλος, η βιεννέζικη προέλευση του κρουασάν μαρτυρείται και από τη λέξη «viennoiserie» που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι, για να αναφερθούν γενικά στα διάφορα είδη κρουασάν.

Βιεννέζικο αρτοποιείο Βιεννέζικο αρτοποιείο στο Παρίσι (1909) που έκανε γνωστά τα κρουασάν στους Γάλλους

ΠΗΓΕΣ

1. Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας.

2. Stoye, J. (2012). 1683: Η πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους ˙ η μεγάλη αναμέτρηση μεταξύ σταυρού και ημισελήνου. Eurobooks: Αθήνα

3.http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2198/Istoria_B-Gymnasiou_html-empl/index7_1_4.html

2 Comments

  1. Ο/Η ΜΠΟΥΖΗ ΚΛΟΪ λέει:

    Πάρα πολύ ενδιαφέρον! Συγχαρητήρια!

  2. Ο/Η Χριστίνα - Μαρία Γιαλαμά λέει:

    Σας ευχαριστούμε για τις τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες!!!

Σχολιάστε

Top