δελφίνος

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 30•23

 δελφίνος1

Από τον Λιναρδή Ιωάννη-Νεκτάριο

Η λέξη «δελφίνος» χρησιμοποιείται για να δηλώσει «κάθε επίδοξο διάδοχο αξιωματούχου ή πολιτικής προσωπικότητας» (π.χ. «πόλεμος δελφίνων για τη διαδοχή στο κυβερνόν κόμμα». Πρόκειται για απόδοση στην ελληνική γλώσσα της γαλλικής λέξης «dauphin» (<λατ. delphinus < μτγν. δελφίν «δελφίνι»· η αρχαία λέξη «δελφίς» ανάγεται στο ουσιαστικό «δελφύς», που προσδιορίζει κάθε νεογέννητο ζώο, αλλά και γενικά τη «μήτρα», βλ. και λέξη «αδελφός» = ο προερχόμενος από την ίδια μήτρα, μητέρα).

Η ιστορία της λέξης ξεκινά από τον 12ο αιώνα, όταν ένας φεουδάρχης χρησιμοποίησε το δελφίνι ως σύμβολο της εξουσίας του στην περιοχή του, η οποία για το λόγο αυτό ονομάστηκε «δελφινάτο». Ο Κάρολος Ε΄ της Γαλλίας, όταν ανακηρύχθηκε βασιλιάς, παραχώρησε στον γιο και διάδοχό του το δελφινάτο του δίνοντάς του συγχρόνως την ονομασία «δελφίνος». Η ονομασία αυτή επικράτησε τελικά και χρησιμοποιήθηκε από το 1350 έως το 1830 για όλους τους διαδόχους του γαλλικού θρόνου.

 δελφίνος2

ΠΗΓΕΣ

1. Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας.

2.https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82&dq=

3.https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%28%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF%CF%82%29

 

One Comment

  1. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΛΑΡΟΥ λέει:

    Στα γαλλικά υπάρχει και σαν θηλυκό κύριο όνομα και μάλιστα πριν (λίγες) δεκαετίες ήταν αγαπημένο βαφτιστικό. Θυμάμαι πάντα υπήρχε ένας χαρακτήρας Delphine στα βιβλία γαλλικών μας (παλιά…)

Σχολιάστε

Top