Από τη Λιναρδή Ραφαηλία-Γεωργία
Η λέξη «λιλιπούτειος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτόν που έχει μικροσκοπικό ανάστημα και γενικά οτιδήποτε έχει μικρές διαστάσεις («λιλιπούτειο ανάστημα» ή «Tο λιλιπούτειο κράτος του Bατικανού στο κέντρο της Ρώμης/του Aγίου Mαρίνου»). Είναι συνώνυμη του επιθέτου «μικροσκοπικός». Η λέξη προέρχεται ετυμολογικά από την αγγλική «Lilliput». Πρόκειται για μυθική χώρα, που έπλασε ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζόναθαν Σουίφτ (1667-1745) στο μυθιστόρημά του «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» (Gulliver’s Travels). Ο Τζόναθαν Σουίφτ φαντάστηκε τους κατοίκους της μυθικής αυτής χώρας, της Λιλιπούτης, βραχύσωμους, νάνους με ύψος πέντε έως έξι ιντσών (12.7-15.2 εκ.).
Ο συγγραφέας έγραψε «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» το 1725 και το έργο του δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά ανώνυμα ένα χρόνο αργότερα με τίτλο «Ταξίδια σε αρκετές μακρινές χώρες του κόσμου» (“Travels into Several Remote Nations of the World, in Four Parts”).
Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρισμένα κλασικά έργα της αγγλικής λογοτεχνίας. Είναι μια πεζογραφική σάτιρα για την πολιτική ζωή, τις φιλοσοφικές ιδέες, την επιστήμη της εποχής του και την ανθρώπινη φύση. Διερευνά αν ο άνθρωπος είναι διεφθαρμένο ον από τη φύση του ή αν γίνεται μετέπειτα λόγω των καταστάσεων.
Το βιβλίο έγινε δημοφιλές αμέσως μόλις εκδόθηκε το 1726, ενώ το 1727 μεταφράστηκε στα Γαλλικά, στα Γερμανικά και στα Ολλανδικά.
Δείτε εδώ μία από τις εκδόσεις του βιβλίου με εικονογράφηση.
ΠΗΓΕΣ
1. Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας.
2.https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=666