προμήθεια

ΑΠΟ: ΓΚΟΡΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 30•23

 προμηθέας-φωτιά

Από τη Μαυρογιαννάκη Ουρανία

Η λέξη «προμήθεια» προέρχεται από το αρχαιοελληνικό επίθετο «προμηθής» (= προνοητικός, προβλεπτικός). Πρόκειται για σύνθετη λέξη αποτελούμενη από τα εξής συνθετικά: προ + μῆτις (=σύνεση, φρόνηση). Η λέξη έχει τις εξής σημασίες: 1. ο εφοδιασμός (π.χ. προμήθεια τροφίμων/φαρμάκων), 2. τα αποθέματα αναγκαίων αγαθών (π.χ. Απαραίτητος κρίνεται ο ανεφοδιασμός, καθώς εξαντλήθηκαν οι προμήθειες), 3. η αμοιβή που εισπράττει ο μεσολαβητής σε αγοραπωλησία, τα μεσιτικά (π.χ. Ο μεσίτης έλαβε μια πολύ καλή προμήθεια).

Το ουσιαστικό «προμήθεια» συνδέεται ετυμολογικά με τον ήρωα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, Προμηθέα. Μάλιστα, η λέξη «προμηθέας» χρησιμοποιείται για τον χαρακτηρισμό προσώπου που ενεργεί, όπως ο Τιτάνας Προμηθέας, με προνοητικότητα (π.χ. Οι κυβερνώντες πρέπει  να είναι προμηθείς, ώστε να προλαμβάνουν τις δυσάρεστες εξελίξεις).

Ο Προμηθέας ήταν ένας από τους Τιτάνες της ελληνικής μυθολογίας, γιος του Ιαπετού και της Ασίας ή της Κλυμένης, αδερφός του Άτλαντα, του Μενοίτιου και του Επιμηθέα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Προμηθέας συμμάχησε με το ανθρώπινο γένος κατά των θεών· έκλεψε τη φωτιά από το εργαστήρι του Ηφαίστου και τη δώρισε στους ανθρώπους. Ο Δίας τον τιμώρησε δένοντάς τον µε χοντρές αλυσίδες, που έφτιαξε ο Ήφαιστος, σε μια κορυφή του Καυκάσου. Εκεί έστελνε έναν αετό που του έτρωγε κάθε μέρα το συκώτι, το οποίο όμως ανανεωνόταν τη νύχτα.

προμηθέας

Η τιμωρία, ενώ είχε καθοριστεί να είναι αιώνια, έληξε τελικά στα τριάντα χρόνια, όταν ο Ηρακλής κατάφερε να ελευθερώσει τον Προμηθέα.

Από τον μύθο του Προμηθέα εμπνεύστηκε ο τραγικός ποιητής Αισχύλος την τραγωδία «Προμηθεύς δεσμώτης». Μία θεατρική απόδοση του έργου μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

ΠΗΓΕΣ

1. Μπαμπινιώτης, Γ. (1998). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας.

2. Τσοτάκου-Καρβέλη, Αικ. (2007). Λεξικό της ελληνικής μυθολογίας, εκδ. Σοκόλη.

3.http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/1999/Istoria_G-Dimotikou_html-empl/index1_1.html

4.https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=134&page=3

5.https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=132

 

Σχολιάστε

Top