Από τον Γιουσσέφ Μπενταχμάν Γ3
Από τον Γιουσσέφ Μπενταχμάν Γ3
Rechta
΄Ενα Αλγερινό παραδοσιακό φαγητό που συνηθίζεται να φτιάχνεται στην γιορτή του Eid.
Υλικά:
-Rechta (ζυμάρι που φτιάχνεται από σιμιγδάλι, αλάτι και νερό, πλάθεται και κόβεται σε μορφή μακριών λεπτών
λωρίδων).
-Κοτόπουλο.
-Ρεβίθια.
-1 κρεμμύδι.
-Αλάτι.
-Κανέλα.
-Μαύρο πιπέρι.
-Γογγύλι.
-Καρότο.
-Κολοκυθάκια.
Τρόπος παρασκευής:
Αρχικά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το κοτόπουλο (κομμένο), το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το ξυλάκι της κανέλας και τα ρεβίθια. Τσιγαρίζουμε αυτά τα υλικά πολύ καλά και μετά προσθέτουμε μια ποσότητα ζεστού νερού στην κατσαρόλα.
Παίρνουμε την rechta, βρέχουμε με λίγο λάδι και την μαγειρεύουμε στον ατμό για πρώτη φορά, μετά τη βρέχουμε με λίγο νερό και τη μαγειρεύουμε στον ατμό για δεύτερη φορά. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για 2 ή 3 φορές ανάλογα με το είδος της rechta. “Όταν το κοτόπουλο ετοιμαστεί, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και βάζουμε τα λαχανικά που έχουμε κόψει σε λωρίδες. “Όταν μαγειρευτεί η rechtα, την βάζουμε στο πιάτο που θα τη σερβίρουμε, της βάζουμε το ζωμό (σως), τοποθετούμε το κοτόπουλο με τα λαχανικά και τη διακοσμούμε λιγάκι με την κανέλα.
رشتا
أكلة تقليدية جزائرية يتم تحضيرها عادة خلال فترة العيد.
مواد:
- الريشتا (عجينة مصنوعة من السميد والملح والماء، تُشكل وتُقطع إلى شرائح طويلة ورفيعة
الممرات).
-فرخة.
-حمص.
-1 بصلة.
-ملح.
-قرفة.
-فلفل اسود.
-اغتصاب.
-جزرة.
- القرع.
طريقة التحضير:
أولاً، نقطع البصل ونضعه في الوعاء مع الدجاج (المفروم) والملح والفلفل الأسود وعود القرفة والحمص. قومي بقلي هذه المكونات جيداً ثم أضيفي كمية من الماء الساخن إلى القدر.
نأخذ الرختا ونبللها بالقليل من الزيت ونبخّرها للمرة الأولى، ثم نبللها بقليل من الماء ونبخّرها للمرة الثانية. نكرر هذه العملية لمدة 2 أو 3 مرات حسب نوع الريشة. عندما يصبح الدجاج جاهزًا، أخرجيه من القدر وأضيفي إليه الخضار التي قطعناها إلى شرائح. عندما تنضج الريشتا نضعها في الطبق الذي
Κοινωνικές συνήθεις – Ήθη και έθιμα Αλγερίας
1. Συναντήσεις – Τρόπος χαιρετισμού
Οι Αλγερινοί, όταν συναντιούνται, δεν χαιρετούν απλώς με χειραψία. Επεκτείνουν τη συζήτηση με ερωτήσεις για την υγεία του προσώπου που συναντούν, την οικογένειά του, την εργασία του. Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνεται η σχέση και επιδεικνύεται ενδιαφέρον για τον συνομιλητή. Οικεία πρόσωπα ανταλλάσσουν ασπασμούς.
Στη συνάντηση άνδρα και γυναίκας, που δεν γνωρίζονται, ο πρώτος απλώς νεύει και περιμένει από την γυναίκα να εκτείνει το χέρι της για χαιρετισμό. Πρέπει να αποφεύγεται η οπτική επαφή άνδρα και γυναίκας που δεν είναι γνωστοί. Θρησκευόμενοι Άραβες δεν χαιρετούν γυναίκα με χειραψία. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει αυτό να εκληφθεί ως έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό της.
2. Ονόματα – Τίτλοι
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρησιμοποίηση τίτλων ένεκα του ρόλου που παίζει η ιεραρχία στην Αλγερινή κοινωνία.
Ενδείκνυται η προσφώνηση προσώπων που κατέχουν κάποια κοινωνική θέση (καθηγητές, στρατιωτικοί, γιατροί, δικηγόροι)με τον τίτλο τους.
3. Δώρα
Η ανταλλαγή δώρων είναι μέρος της Αλγερινής κουλτούρας και ενισχύει τη σταθερότητα και διάρκεια των σχέσεων.
● Ο επισκεπτόμενος Αλγερινό σπίτι θα ήταν χρήσιμο να προσφέρει γλυκά, φρούτα ή άνθη (κυρίως τριαντάφυλλα ή τουλίπες)
● Συνηθίζεται ο αποδέκτης του δώρου, εφόσον είναι συσκευασμένο, να μην το ανοίγει.
● Η προσφορά αλκοόλ είναι ευπρόσδεκτη εφόσον υπάρχει βεβαιότητα ότι το πρόσωπο στο οποίο δίδεται ως δώρο δεν δεσμεύεται για θρησκευτικούς λόγους
● Το δώρο προσφέρεται με τα δύο χέρια ή το δεξί
4. Πρόσκληση σε γεύμα
Οι Αλγερινοί αγαπούν το πλούσιο και καλό φαγητό. Είναι πολύ τιμητικό να προσκληθεί κάποιος στο σπίτι Μουσουλμάνου για να γευματίσουν.
Θα πρέπει όμως να έχει υπόψη του τα εξής :
● Να μην προσφέρει αλκοόλ εφόσον γνωρίζει ότι ο οικοδεσπότης του είναι θρησκευόμενο πρόσωπο
Δείτε ένα αλγερινό παραδοσιακό χορό ΕΔΩ:Algerian Traditional Dance