Γεύσεις και έθιμα από Αγγλία

FISH AND CHIPS ΣΥΝΤΑΓΗ από την Λυδία Τσαγκαράκη
fish-chips-73ec1ad-e1686672256440

FISH AND CHIPS ΣΥΝΤΑΓΗ
Για το ψαρι
7 κουταλιές της σούπας (55 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χωρισμένες
7 κουταλιές της σούπας (55 γραμμάρια) άμυλο καλαμποκιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Θαλασσινό αλάτι, για γεύση
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
1/3 φλιτζάνι μαύρη μπύρα, κρύα
1/3 φλιτζάνι ανθρακούχο νερό, κρύο
4 ( 7 ουγκιές ) φιλέτα ψαριού (χοντρό, λευκό ψάρι)

Για τις πατάτες
2 κιλά πατάτες , καθαρισμένες
1 λίτρο (1 λίτρο) φυτικό λάδι, ή λαρδί, για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Συγκεντρώστε τα υλικά.
2. Αφήνουμε στην άκρη 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Σε ένα μεγάλο, ευρύχωρο μπολ, ανακατέψτε το υπόλοιπο αλεύρι με το καλαμποκάλευρο και το μπέικιν πάουντερ. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά με μια μικρή πρέζα.
3. Χτυπώντας συνεχώς το μείγμα με ένα πιρούνι προσθέστε την μπύρα και το ανθρακούχο νερό στο μείγμα του αλευριού και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα παχύρρευστο, λείο χυλό. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά με 1 ώρα.
4. Εν τω μεταξύ, κόψτε τις πατάτες σε φέτες πάχους λίγο λιγότερο από μισή ίντσα και στη συνέχεια κόψτε τις σε ροδέλες του ίδιου πλάτους. Τοποθετήστε τα πατατάκια σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετε με κρύο τρεχούμενο νερό.
5. Τοποθετήστε τα πλυμένα τσιπς σε ένα ταψί με κρύο νερό. Αφήνετε να πάρει μια ήπια βράση και σιγοβράζετε για 3 με 4 λεπτά.
6. Στραγγίστε προσεκτικά με ένα σουρωτήρι και στη συνέχεια στεγνώστε με χαρτί κουζίνας. Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένο με απορροφητικό χαρτί.
7. Εν τω μεταξύ, απλώστε τα φιλέτα ψαριού σε μια χαρτοπετσέτα και στεγνώστε τα. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά με λίγο θαλασσινό αλάτι.
8. Ζεσταίνετε το λάδι στους 350 F σε μια φριτέζα ή σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα. Τηγανίσετε τα πατατάκια λίγα λίγα κάθε φορά στο λάδι για περίπου 2 λεπτά. Μην τα ροδίζετε. Μόλις ψηθούν ελαφρώς τα πατατάκια, τα αφαιρείτε από το λάδι και τα στραγγίζετε. Αφήστε τα στην άκρη.
9. Τοποθετήστε τις 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι που κρατήσατε από το μείγμα της ζύμης σε ένα ρηχό μπολ. Αλευρώνετε κάθε φιλέτο ψαριού.
10. Βουτήξτε τα στο κουρκούτι, καλύπτοντας όλο το φιλέτο.
11. Ελέγξτε ότι η θερμοκρασία λαδιού είναι ακόμα 350 F. Βάλετε προσεκτικά κάθε φιλέτο στο καυτό λάδι. Τηγανίζετε για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι το κουρκούτι να γίνει τραγανό και χρυσαφί, γυρίζοντας τα φιλέτα με μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα.
12. Μόλις ψηθούν, αφαιρείτε τα φιλέτα από το καυτό λάδι και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Πασπαλίζετε με αλάτι. Σκεπάζετε με λαδόκολλα ( λαδόκολλα ) και τα διατηρείτε ζεστά.
13. Ζεσταίνετε το λάδι στους 400 F και στη συνέχεια τηγανίζετε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Αφαιρείτε από το λάδι και στραγγίζετε. Αλατοπιπερώνετε.
14. Σερβίρετε αμέσως με το ζεστό ψάρι συνοδευόμενο από το αγαπημένο σας καρύκευμα.

For the Fish:
7 tablespoons (55 grams) all-purpose flour, divided
7 tablespoons (55 grams) cornstarch
1 teaspoon baking powder
Sea salt, to taste
1 pinch freshly ground black pepper, to taste
1/3 cup dark beer, cold
1/3 cup sparkling water, cold
4 (7-ounce) fish fillets (thick, white fish)

For the Chips:
2 pounds potatoes, peeled
1 quart (1 liter) vegetable oil , or lard, for frying

STEPS TO MAKE IT

1. Gather the ingredients.
2. Set aside 2 tablespoons of flour. In a large, roomy bowl, mix the remaining flour with the cornstarch and baking powder. Season lightly with a tiny pinch of salt and pepper.
3. Using a fork to whisk continuously, add the beer and the sparkling water to the flour mixture and continue mixing until you have a thick, smooth batter. Place the batter in the fridge to rest for 30 minutes to 1 hour.
4. Meanwhile, cut the potatoes into a little less than 1/2-inch-thick slices, then slice these into 1/2-inch-wide chips. Place the chips into a colander and rinse under cold running water.
5. Place the washed chips into a pan of cold water. Bring to a gentle boil and simmer for 3 to 4 minutes.
6. Drain carefully through a colander, then dry with paper towels. Keep in the fridge covered with paper towels until needed.
7. Meanwhile, lay the fish fillets on a paper towel and pat dry. Season lightly with a little sea salt.
8. Heat the oil to 350 F in a deep-fat fryer or large, deep saucepan. Cook the chips a few handfuls at a time in the oil for about 2 minutes. Do not brown them. Once the chips are slightly cooked, remove them from the oil and drain. Keep to one side.
9. Place the 2 tablespoons of flour reserved from the batter mix into a shallow bowl. Toss each fish fillet in the flour and shake off any excess.
10. Dip into the batter, coating the entire fillet.
11. Check that the oil temperature is still 350 F. Carefully lower each fillet into the hot oil. Fry for approximately 8 minutes, or until the batter is crisp and golden, turning the fillets from time to time with a large slotted spoon.
12. Once cooked, remove the fillets from the hot oil and drain on paper towels. Sprinkle with salt. Cover with greaseproof paper (parchment paper) and keep hot.
13. Heat the oil to 400 F, then cook the chips until golden and crisp, or about 5 minutes. Remove from the oil and drain. Season with salt.
14. Serve immediately with the hot fish accompanied by your favorite condiment.

Boxing Day, μια ιδιόμορφη γιορτή των Άγγλων
boxing-day-1

Έτσι ονομάζεται η επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων, 26η Δεκεμβρίου, στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και στις περισσότερες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας με χριστιανικό πληθυσμό. Είναι μία γιορτή που η καταγωγή της χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Τότε οι ευγενείς μοίρασαν στους υπηρέτες τους καλάθια με τρόφιμα. Η παράδοση συνεχίστηκε και έφτασε στις μέρες μας. Ωστόσο, το Boxing Day έχει αυτή τη στιγμή έναν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα. Σήμερα είναι μια ημερομηνία που οι Άγγλοι δίνουν ο ένας στον άλλο δώρα και εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να κάνουν αγορές. Παραδοσιακά, την ημέρα αυτή υπάρχει πλήρης αγωνιστική στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Μεγάλης Βρετανίας, προσελκύοντας φιλάθλους από κάθε σημείο του πλανήτη, ιδιαίτερα η Πρέμιερ Λιγκ.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Boxing_Day

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης