Πελμένι από τον Αλέξανδρο Μπιλιανίδη Γ3
Τα πελμένι (ρωσικά: пельме́ни) είναι ζυμαρικά της ρωσικής κουζίνας, που αποτελούνται από μια γέμιση κρεάτων κυρίως (χοιρινού και μοσχαρίσιου) τυλιγμένη σε λεπτή ζύμη. Οι διαφωνίες για τον ακριβή τόπο καταγωγής τους συνεχίζονται ακόμα και σήμερα: συνηθέστερη άποψη είναι ότι προέρχονται από τα Ουράλια Όρη και τη Σιβηρία Τα πελμένι έχουν χαρακτηριστεί ως «η καρδιά της ρωσικής κουζίνας».
Για τη ζύμη
250 γρμ. αλεύρι
1 αυγό
180 γρμ. νερό
Αλάτι
2 κουταλιές λάδι
Για τη γέμιση
200 γρμ. κιμάς
Αλάτι
πιπέρι
0,5 ξερό κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό
50 γρμ. λάδι ή βoύτυρο
100 γρμ. λάδι ή βούτυρο
Μαύρο πιπέρι.
Οδηγίες μαγειρέματος:
1.Για τη ζύμη ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγουμε μία τρύπα και προσθέτουμε τα αυγά και το νερό. Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία, εύπλαστη ζύμη. Το βάζουμε σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μια πετσέτα να ξεκουραστεί.
2.Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
3.Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 3 μέρη. Με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο σε πάχος όχι παχύτερο από 2 εκ. Με το στόμιο ενός ποτηριού κόβουμε δισκάκια ζύμης. Αφαιρούμε από τριγύρω το περίσσευμα ζύμης και την τοποθετούμε ξανά στο μπολ.
4.Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου ζύμης. Διπλώνουμε το δίσκο σε σχήμα μισοφέγγαρου για να κλείσει η γέμιση και πιέζουμε τις άκρες μεταξύ τους. Στη συνέχεια συνδέουμε τις δύο άκρες του μισοφέγγαρου και τις δένουμε μεταξύ τους για να πετύχουμε το τελικό σχήμα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας
5.Προετοιμασία: Ρίχνουμε 100 γρμ. ζεστό αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε όσα ζυμαρικά θέλουμε, ένα-ένα και ανακατεύουμε λίγο για να μην κολλήσουν. Βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά.
6.Σερβίρονται με βούτυρο ή στραγγιστό γιαούρτι.
ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΆ
250 гр. муки
1 яйцо
180 гр. вади
1 чл. соли
2 ложки масло
Для начинки
200 гр. фарш
Соль перец
0,5 сухой луковицы
1 чайная ложка петрушки
50 гр. масло или витамин
100 гр. от теплой до горячей воды
Для подачи
100 гр. масло или витамин
Черный перец.
инструкции по приготовлению:
1.Для теста смешайте в миске муку и соль. Открываем полость и добавляем яйца и воду. Месите на посыпанной мукой поверхности, пока смесь не станет однородной и податливым тестом. Положите его в миску и накройте полотенцем, чтобы он отдохнул.
2.Приготовьте начинку, смешайте фарш с луком, солью и перцем до получения однородной смеси. Мы отложили его отдохнуть.
3.Возьмите тесто и разделите его на 3 части. С помощью скалки раскатайте лист толщиной не более 2 см. Горлышком стакана вырезать из теста диски. Удалите лишнее тесто вокруг и положите его обратно в миску с тестом.
4.В центр каждого диска теста положите немного начинки. Сложите диск полумесяцем, чтобы закрыть начинку, и прижмите края. Затем соедините два кончика полумесяца и свяжите их вместе, чтобы добиться окончательной формы. Повторяем то же самое, пока наше тесто не закончится
5.Для приготовления Налейте в кастрюлю подсоленную воду. Как только закипит, добавьте по одному столько пельменей, сколько хотите, и немного перемешайте, чтобы они не слиплись. Варите их около 15-20 минут.
6.Их хорошо подавать с маслом или процеженным йогуртом.
To Ρωσικό έθιμο της Μασλένιτσα (ρωσικής Αποκριάς) από τον Αλέξανδρο Μπιλιανίδη Γ3
Ένα ενδιαφέρον ρωσικό έθιμο είναι η «Μέρα της Αφάντρας» (Maslenitsa), μια εορταστική περίοδος πριν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η Μασλένιτσα στη Ρωσία είναι η γιορτή του ξεπροβοδίσματος του χειμώνα και διαρκεί μία εβδομάδα. Πάντα αρχίζει οκτώ εβδομάδες πριν από το Πάσχα, δηλαδή κάθε χρόνο αρχίζει σε διαφορετικές ημερομηνίες. Μάλιστα η κάθε ημέρα της εβδομάδας έχει την δική της συμβολική ονομασία, που προέρχεται από τα βάθη των αιώνων. Το διάστημα αυτό οι Ρώσοι γιορτάζουν το τέλος του χειμώνα και την έλευση της άνοιξης με γιορτές, χορούς και παραδοσιακά φαγητά, συμπεριλαμβανομένων των blinis, παραδοσιακών ρωσικών γλυκών που θυμίζουν τις κρέπες. Όσο πιο λεπτές είναι τόσο πιο νόστιμες γίνονται. Ένα από τα μυστικά του μαγειρέματός τους είναι το τηγάνι από χυτοσίδηρο. Ζεσταίνεται αρκετά αργά και για αυτό τον λόγο η πρώτη τηγανίτα βγαίνει κάπως παραμορφωμένη. Όπως λένε, η κάθε αρχή είναι δύσκολη. Στη συνέχεια, όμως όλες οι τηγανίτες βγαίνουν χρυσωπές και δαντελωτές, λες και τις έπλεξε κάποια μαστόρισσα. Διαδίδεται ότι αν οι τηγανίτες δεν βγαίνουν καλές, τότε πρέπει να περιμένεις προβλήματα και δυσκολίες, αλλά αν βγαίνουν καλές, αυτό σημαίνει χαρά και ευημερία για την οικογένειά σου. Όσο περισσότερες τηγανίτες κάνεις την εβδομάδα της Μασλένιτσα, τόσο καλύτερα θα ζει η οικογένειά σου.
Δείτε εικόνες από τη ρώσικη γιορτή της Μασλένιτσα ΕΔΩ:Maslenitsa – Pesnohorki (Russia, Ukraina)
Σύμφωνα με την παράδοση, την Μσλένιτσα πρέπει να την γιορτάσεις πλούσια και εύθυμα, χωρίς να λυπάσαι τα κεράσματα. Γιατί αν δεν διασκεδάσεις με την ψυχή σου στην γιορτή της Μασλένιτσα, τότε όλο το χρόνο θα μελαγχολείς και θα είσαι βαρύθυμος.
Συνταγή για τις τηγανίτες της γιορτής
Επιμέλεια κειμένου από τον Αλέξανδρο Μπιλιανίδη Γ3
Blinis, ρωσικές τηγανίτες
Μικρές ρωσικές τηγανίτες που σερβίρονται με χαβιάρι, καπνιστό σολομό, μαρμελάδα ή ξινή κρέμα. Οι τηγανίτες αυτές, παραδοσιακά φτιάχνονται από αλεύρι για όλες τις χρήσεις συνδυασμένο με αλεύρι φαγόπυρου, η συνταγή αυτή είναι απλουστευμένη και περιέχει μόνο απλό αλεύρι.
Υλικά
1 & 1/2 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι
500 ml γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 αβγά (ελαφρά χτυπημένα)
1 κ.σ. ζάχαρη
1/4 της κούπας σπορέλαιο & λίγο ακόμη για το τηγάνι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γάλα. Τα ανακατεύουμε να ενωθούν και προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Ρίχνουμε το σπορέλαιο και ανακατεύουμε ξανά. Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί για 30′.
Στη συνέχεια ρίχνουμε 1-2 κ.σ. σπορέλαιο στο τηγάνι και όταν ζεσταθεί πολύ αρχίζουμε να ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα (3-4 κ.σ. για κάθε μπλίνις). Αν το λάδι έχει ζεσταθεί καλά θα ροδίσουν από τη μία πλευρά σε 1′-2′. Κατόπιν τα γυρνάμε από την άλλη μεριά και τα αφήνουμε για 15″-1′. Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και τα αλείφουμε ενδιάμεσα με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη για να παραμείνουν μαλακά και να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Μικρή συμβουλή
Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & 65 γρ. αλεύρι φαγόπυρου.
Πηγή «Συνταγές με φαντασία» http://www.syntagesmefantasia.gr/index.php/zymes-psomia/244-eykola-blinis
Πηγή ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων
https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/oi-apokries-stin-rosiki-orthodoksi-paradosi/