Πώς μπορεί η ισότητα των φύλων να μην είναι μόνο «στα χαρτιά»;

Της Τζαβάρας Αθανασίας
Φοιτήτριας του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκης)
Αποφοίτος του ΓΕΛ Σοχού.

Σε πολλές χώρες του σύγχρονου κόσμου το γυναικείο φύλο έχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες, σε αντίθεση με το παρελθόν.
Η γυναίκα είναι πλέον ισότιμη με τον άνδρα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η συγκεκριμένη ισοτιμία είναι δεδομένη και απαραβίαστη. Για να μπορέσει να υπάρξει αρμονική συμβίωση μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας, οφείλουν να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, πρέπει να κυριαρχεί ο αλληλοσεβασμός, το κάθε φύλο οφείλει να αναγνωρίσει τις διαφορετικές ανάγκες του άλλου και αντί να τονίζουν τις μεταξύ τους διαφορές, θα ήταν προτιμότερο να αναζητούν τις ομοιότητες έχοντας ως αποτέλεσμα μια πιο δημιουργική και παραγωγική σχέση. Στο ίδιο πλαίσιο ο καθένας θα πρέπει να ελέγχει τα προσωπικά του πάθη και να σέβεται την ελευθερία του άλλου, χωρίς να τον θεωρεί αντίπαλο ή ανταγωνιστή, αλλά συνεργάτη.
Επιπρόσθετα, η οικογένεια οφείλει να διαπαιδαγωγήσει κατάλληλα τα παιδιά της, έτσι ώστε να μάθουν να εκτιμούν το αντίθετο φύλο και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες και καθορισμένες υποχρεώσεις που πρέπει ή επιτρέπεται να εκπληρώσει μόνο το ένα από τα δύο φύλα .Οι γονείς ως παράδειγμα προς μίμηση οφείλουν να εμφυσήσουν στα παιδιά τους αυτήν την συμπεριφορά μέσα από την καθημερινότητά τους, για παράδειγμα, συμμετέχοντας και οι δύο στις οικιακές εργασίες και αποφασίζοντας από κοινού για θέματα σχετικά με την οικογένεια.
Τέλος το σχολείο έχει υποχρέωση να παρέχει ουσιαστική ανθρωπιστική παιδεία και να διδάσκει στα παιδιά ηθικές αξίες όπως η ισότητα, η αλληλεγγύη και ο αλληλοσεβασμός. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να μεταχειρίζονται ισότιμα όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες και να μην εκφράζουν, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, σεξιστικές ή άλλου είδους ρατσιστικές συμπεριφορές.
Είναι καθήκον όλων να αγωνίζονται για την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων και την δημιουργία ώριμων πολιτών. Η ένωση των δυνάμεων γυναικών και ανδρών θα συμβάλει στην απαρχή μιας δικαιότερης και ανθρωπινότερης κοινωνίας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης