ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Της μαθήτριας Σαββίδου Παρασκευής

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος στις ζωές όλων μας. Ενήλικες και μη χειρίζονται μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στο πόσα «like» πήρε σήμερα η δημοσίευσή μας ή πόσα «comments» έχουμε κάτω από την ανάρτησή μας, στην οποία δηλώνουμε πόσο χαρούμενοι ή λυπημένοι είμαστε.
Όλοι ζούμε για το φαίνεσθαι. Το είναι, πλέον, έχει καταργηθεί μέσω των social media.
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
• Αρχικά είναι οι «φαίνεσθαι»: «βγαίνω βόλτα με τους φίλους μου πρέπει να το ανεβάσω να δείξω ότι περνάμε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί και ας είμαστε όλοι με τα κινητά χωρίς να μιλάμε μεταξύ μας».
• Έπειτα είναι οι «κάνε μου το θέλημα»: ας κάνω ένα «post» γράφοντας «θέλω να φάω παγωτό, θέλω καφέ, πεινάω, διψάω», σαν κακομαθημένο πριγκιπόπουλο που προστάζει τους αυλικούς. Και εκείνοι που το βλέπουν αντί να σπεύσουν να ικανοποιήσουν το θέλημα κάνουν απλά «like».
• Υπάρχουν και οι «πολιτικοί αναλυτές». Το να δηλώνεις την άποψη σου σε μια πλατφόρμα πχ. Facebook είναι άκρως αποδεκτό, αλλά όταν γίνεται ακατάπαυστα, χωρίς σταματημό, κάνεις τους άλλους να αναρωτιούνται πότε και αν προλαβαίνεις να κάνεις οτιδήποτε άλλο.
• Και βεβαίως η μεγαλύτερη κατηγορία «ζω για τα like». Όσα περισσότερα like και comment πάρω, τόσο καλύτερη διάθεση θα έχω.
Έχουμε πέσει όλοι θύματα του ναρκισσισμού, είμαστε δηλαδή ατομιστές και εγωκεντρικοί θέλουμε να τραβάμε τα φώτα πάνω μας. Ο ναρκισσισμός υπήρχε πάντα, αλλά όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και περνούν τα χρόνια τόσο πιο νοσηρός γίνεται.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) έχουν γίνει καθρέφτης στη ζωής όλων μας. Μιας ζωής που δε διαχωρίζει το ιδιωτικό από το δημόσιο. Μιας μοναχικής ζωής, στην οποία καλύπτουμε τα κενά μέσω των διαδικτυακών σχέσεων και μέσω των ιντερνετικών φίλων που δημιουργούμε.
Σε αυτό το σημείο έχω να θέσω δυο ρητορικά ερωτήματα.
1. Τελικά η ζωή μας καλυτερεύει εάν την προβάλλουμε καθημερινώς μέσω των κοινωνικών δικτύων (social media);
2. Εάν δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) θα προσπαθούσαμε να βρούμε άλλους τρόπους για να τραβήξουμε την προσοχή των άλλων;

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης