ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΠΙΑΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Η εκδρομή της Α” και της Β” Λυκείου του Σχολείου μας στην Κέρκυρα στις 26-29 Απριλίου 2023 υπήρξε ένα όμορφο διάλειμμα στις σχολικές υποχρεώσεις των μαθητών μας. Σ” αυτήν την πανέμορφη πλατεία περάσαμε αρκετές ευχάριστες ώρες συζητώντας και γελώντας…

 

Η Σπιανάδα είναι μεγάλη πλατεία εντός της πόλεως της Κέρκυρας. Αποτελεί την μεγαλύτερη, ως προς το μέγεθος, πλατεία της Ελλάδας, ενώ βρίσκεται εμπρός στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας. Η Σπιανάδα απλώνεται σε μια έκταση 84.000 τ.μ., ανάμεσα στο Παλιό Φρούριο και την Παλιά Πόλη, κάτι που την καθιστά τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και εικοστή έβδομη στη λίστα με τις μεγαλύτερες πλατείες παγκοσμίως.

Η ονομασία της πλατείας προήλθε από την βενετική λέξη η οποία χρησιμοποιείτο για τον ορισμό μίας «ανοιχτής επίπεδης περιοχής», κατά τη διάρκεια της περιόδου τεσσάρων αιώνων βενετικής κυριαρχίας επί της νήσου της Κέρκυρας.

Το 1576 οι κάτοικοι άρχισαν να γκρεμίζουν κτήρια που βρίσκονταν περιμετρικά του Φρουρίου για να αυξήσουν την ορατότητά τους, αλλά και την αμυντική τους δυνατότητα. Υπολογίζεται ότι περίπου 2,500 σπίτια γκρεμίστηκαν μέσα σε 2,5 χρόνια. Η περιοχή δεντροφυτεύτηκε από τους Γάλλους αργότερα, δημιουργώντας την ιστορική πλέον Σπιανάδα στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Ο περίπατος στη Σπιανάδα είναι απολαυστικός και απαραίτητος, καθώς η θέα προς τη θάλασσα είναι υπέροχη.

Περπατώντας στην πλατεία βλέπει κανείς και την Ιωνικού Ρυθμού Στέρνα που χτίστηκε προς τιμήν του Sir Thomas Maitland, Άγγλου Αρμοστή., ενώ μπορεί να αγοράσει και φραγκόσυκα από τους διάφορους πλανόδιους που βρίσκονται στην πλατεία. Στην πλατεία συνήθως θα ακούσετε κάποιο γκρουπάκι ή τη φιλαρμονική της πόλης να παίζει κλασική μουσική ή jazz.

Το «γήπεδο κρίκετ», μεγάλο τμήμα του πάρκου, καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της πλατείας. Η αγάπη των κατοίκων της πόλεως για το κρίκετ είναι βρετανικής προελεύσεως, καθώς χρονολογείται από την περίοδο βρετανικής κυριαρχίας (1814-1864).

Αποτελεί ένα από τα πλέον κεντρικά και, ταυτόχρονα, δημοφιλή αξιοθέατα της πόλεως, καθώς και πόλο έλξης τουριστών.

Το σιντριβάνι της Σπιανάδας, ή πηγάδι του Βαγιανού για τους ντόπιους, αποτελεί δωρεά του Μικρασιάτη ιατρού και ευεργέτη Γεωργίου Βαγιανού από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας.

Πλατεία Σπιανάδα στην Κέρκυρα - Corfu Airport Car Hire

corfuland.gr - CorfulandVR - Πλατεία Σπιανάδα #CorfulandVR | Facebook

 

Επιμέλεια: Γκουλέτσα Ευρώπη, Οικονομολόγος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης