Αδεσποτάκι αγάπη μου…..

Γράφει η Γεωργία Φασομυτάκη (Α3)

Αδεσποτάκι αγάπη μου!!!

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που μετράει χιλιάδες αδέσποτα ζώα, τόσο λόγω του ανεξέλεγκτου ζευγαρώματος όσο και λόγω της παραμέλησης και της εγκατάλειψης του οικόσιτου ζώου για προσωπικούς λόγους.

Τα προβλήματα από τα αδέσποτα ζώα είναι πολλά. Η παρουσία τους και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των ζώων θα έπρεπε να απασχολεί την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το επίπεδο των φιλοζωικών οργανώσεων.

Τι σημαίνει ότι ένα ζώο είναι αδέσποτο;

Αδέσποτο ζώο είναι αυτό που ζει στους δρόμους όχι από επιλογή αλλά μετά από την εγκατάλειψη του από τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να:


• Περιπλανάται και να τρέφεται ανεπαρκώς
• Είναι εκτεθειμένο σε κάθε λογής αρρώστιες ελλείψει κτηνιατρικής πρόληψης
• Πέφτει θύμα κακοποίησης, τραυματισμού ή και θανάτωσης από ενέργειες που σχετίζονται κυρίως με τους ανθρώπους (αυτοκινητιστικά ατυχήματα, πυροβολισμοί, πνιγμοί, φόλες κ.ά.)
• Ζευγαρώνει και γεννά κατ’ επανάληψη, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των αδέσποτων
• Έχει μέσο όρο ζωής μόλις τα 2 χρόνια, κάτω από αντίξοες συνθήκες

Είναι , λοιπόν, αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα αδέσποτα αλλά εμείς. Οι περισσότεροι σοκάρονται στη θέα παραμελημένων, εγκαταλελειμμένων, άρρωστων,  κακοποιημένων, ανάπηρων και σκοτωμένων αδέσποτων ζώων, χωρίς όμως να συνδέουν τις εικόνες αυτές με τις δικές τους πράξεις και επιλογές. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε οι δημιουργοί του προβλήματος, αλλά την ίδια στιγμή είμαστε και αυτοί που μπορούν να αλλάξουν την τραγική αυτή κατάσταση.

Παρά το τεράστιο μέγεθος του το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την δημιουργία φιλοζωικής κουλτούρας και την πλήρη κατανόηση βασικών εννοιών όπως οι παρακάτω:

 

• Στείρωση: Τα ζώα που περιμένουν να υιοθετηθούν είναι περισσότερα από τις οικογένειες που θέλουν να υιοθετήσουν. Οι ανεξέλεγκτες γέννες αποτελούν την νούμερο 1 αιτία δημιουργίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Στειρώνοντας τον σκύλο μας περιορίζουμε τον αριθμό των αδέσποτων και βοηθάμε εκείνα που ψάχνουν σπίτι, ενώ την ίδια στιγμή θωρακίζουμε την υγεία του και αυξάνουμε το προσδόκιμο της ζωής του. Ζητάμε σχετική ενημέρωση από τον κτηνίατρο μας.

 

• Υπεύθυνη υιοθεσία: Η υιοθεσία ενός ζώου δεν είναι μόνο χαρά αλλά αποτελεί και μια πράξη ευθύνης. Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε χωρίς παρορμητισμό και μετά από ώριμη σκέψη. Προτού υιοθετήσουμε ένα ζώο θα πρέπει να σκεφτούμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι του και να αναλογιστούμε αν θα μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες του από την πρώτη στιγμή μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Πρόκειται για μια δέσμευση συναισθηματική, χρονική και χρηματική στην οποία θα πρέπει να είμαστε πάντα συνεπείς προκειμένου να συμβιώσουμε ευτυχισμένα και ισορροπημένα.

 

 

• Ηλεκτρονική σήμανση και ταυτότητα: Με την τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης (υποχρεωτική βάσει νόμου) ο σκύλος μας έχει πάντα μαζί του τα στοιχεία που σε περίπτωση που τον χάσουμε μπορούν να τον οδηγήσουν πίσω σε εμάς, μετά από σχετικό έλεγχο σε κτηνίατρο από αυτόν που θα τον βρει. Επίσης μια ταυτότητα με τα στοιχεία μας στο κολάρο του μπορεί να κάνει αυτή τη διαδικασία ακόμα πιο γρήγορη.
• Βόλτα με λουρί: Δεκάδες σκύλοι χάνονται και γίνονται αδέσποτοι, τραυματίζουν, τραυματίζονται ή και σκοτώνονται κάθε μέρα, λόγω του οτι οι ιδιοκτήτες τους πίστευαν ότι «τους ακούνε» χωρίς λουρί. Αφήνοντας τον σκύλο μας ελεύθερο δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την συμπεριφορά του (πόσο μάλλον των υπόλοιπων σκύλων), βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο του ίδιου όσο και των άλλων σκύλων και ανθρώπων. Βάσει νόμου αλλά και απλής λογικής τον βγάζουμε βόλτα πάντα με λουρί. Για να συνδυάσουμε την ασφάλεια με την επιπλέον άσκηση του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πτυσσόμενο οδηγό μεγάλου μήκους ή να τον αφήσουμε ελεύθερο σε περιφραγμένους μόνο χώρους.

 

• Εκπαίδευση: Ακολουθώντας ένα επαγγελματικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης βάζουμε τις βάσεις για μια αρμονική συμβίωση με το κατοικίδιό μας και είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε προληπτικά ή και να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Δυστυχώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα που δεν λύνονται γίνονται η αιτία επιστροφής ή και εγκατάλειψης κατοικίδιων.

 

• Προσωρινή φιλοξενία: Στο πολύ κρύο και στην πολλή ζέστη, αν μπορούμε προσπαθούμε να φιλοξενούμε ένα αδέσποτο στο σπίτι σας με δροσερό νερό και τροφή.

• Καταγγελία: Η καταγγελία όσων κακοποιούν είτε ενεργητικά είτε παθητικά ένα ζώο είναι επίσης μια σημαντική βοήθεια που είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να κάνουμε! Όποιος έχει φερθεί βίαια σε ένα ζώο, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα το ξανακάνει.

Τέλος δεν ξεχνάμε: Αν θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα ζώο, κάνουμε την καλή πράξη και υιοθετούμε ένα αδέσποτο ζώο! Θα του αλλάξουμε και θα μας αλλάξει τη ζωή!

Αυτοί που αγαπούν τα ζώα, αυτοί που δεν τα θέλουν, αλλά και εκείνοι που είναι αδιάφοροι απέναντι στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς συμφωνούν τουλάχιστον σε ένα πράγμα: Κανένας δεν τα θέλει στους δρόμους. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε εμείς οι ίδιοι αλλά και οι γενιές που έρχονται.

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης