Θέμα: Εφηβεία και κατάθλιψη: Τι θα πρέπει ο γονιός να προσέξει;
Γράφει η Μαριλένα Βενιαμάκη, ψυχολόγος
Οι γονείς πολύ συχνά αντιμετωπίζουν διαμάχες με το παιδί τους, το οποίο διανύει τη περίοδο της εφηβείας. Τις περισσότερες φορές οι έφηβοι εκδηλώνουν συμπεριφορές όπως νεύρα, κλείνονται στον εαυτό τους, μιλάνε απότομα κλπ. Μπορεί όλες αυτές οι συμπεριφορές να είναι συμβατές με την έναρξη της εφηβείας, ωστόσο ενδέχεται πίσω από αυτές τις συμπεριφορές να κρύβεται μια κατάθλιψη, καθώς τα συμπτώματα στους εφήβους είναι ακριβώς τα ίδια. Δεν είναι λίγοι οι γονείς οι οποίοι λόγω της αντιδραστικής συμπεριφοράς που έχουν υιοθετήσει τα παιδιά τους αποστασιοποιούνται από εκείνα με απώτερο σκοπό να τα αφήσουν ηρεμήσουν. Ωστόσο, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να εντοπίσουν οι γονείς μήπως πίσω από όλη την συμπεριφορά τους κρύβεται κάτι πιο βαθύ από την εφηβεία.
Οι γονείς, είναι σημαντικό να παρατηρούν τα σημάδια και αν εντοπίσουν κάτι ανησυχητικό θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν σε κάποιον υπεύθυνο ψυχικής υγείας.
Συμπτώματα κατάθλιψης ενός εφήβου:
Ξεσπάσματα θυμού
Χαμηλή επίδοση στο σχολείο
Μειωμένο ενδιαφέρον για τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες
Απομάκρυνση από γνωστούς και φίλους
Μειωμένη ενέργεια
Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Αρνητικές σκέψεις
Πως μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς το έφηβο παιδί τους
Ο γονιός είναι πολύ σημαντικό να ακούει το παιδί του προσεκτικά, ανεξαρτήτως αν του φαίνονται ανιαρά ή άνευ σημασίας αυτά που του λέει. Με αυτό τον τρόπο το παιδί αντιλαμβάνεται ότι ο γονιός πάντα είναι εκεί γι’ αυτό, είναι πρόθυμος να το ακούσει και να κατανοήσει τις δυσκολίες και τις ανησυχίες του. Έτσι, ο γονιός μπορεί να αντιληφθεί ενδεχόμενα προβλήματα και να παρέμβει σώζοντας καταστάσεις.
Μπορεί ο γονιός να ρωτήσει τον/την έφηβο/η:
«Παρατήρησα ότι το τελευταίο διάστημα δεν έχεις κέφια ή είσαι πολύ θυμωμένος/η»
Με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι το νοιάζεται και πως παρατηρεί τις αλλαγές και θα προσεγγίσει πιο εύκολα το παιδί με σκοπό να ανοιχθεί σε θέματα που το απασχολούν.
Ωστόσο υπάρχουν και πράγματα που ο γονιός θα πρέπει να αποφύγει:
Μην ασκείτε κριτική στο παιδί για τη πιθανή έλλειψη ενδιαφέροντος για το σχολείο ή για την απόμακρη συμπεριφορά του. Προσπαθήστε να το ακούτε και να είστε δίπλα του.
Μην προσφεύγετε στη τιμωρία για παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Βάλτε τον εαυτό σας όταν ήσασταν και εσείς στην ίδια ηλικία στην οποία βρίσκεται αυτό τώρα. Ούτε και εσείς δεν θέλατε την τιμωρία σαν απάντηση από τους γονείς σας.
Να έχετε υπομονή! Η εφηβεία, αλλά πόσο μάλλον η κατάθλιψη δεν περνάει εύκολα. Μην παίρνετε τα πάντα προσωπικά, προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί σας. Είναι σύνηθες το παιδί να κάνει πισωγυρίσματα ή να μην απαντάει σε ερωτήσεις σας, ωστόσο με σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση όλα λύνονται.