17Νοεμβρίου μια σημαντική γιορτή

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 το Γυμνάσιο Σουφλίου παρακολούθησε την καθιερωμένη γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου που διοργανώθηκε από μαθητές του σχολείου μας στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου.

Μαθητές της πρώτης, δευτέρας και τρίτης Γυμνασίου πήραν μέρος σε ένα μουσικό δρώμενο, το γνωστό «Καφενείον η Ελλάς». Στη σκηνή στήθηκε ένα καφενείο του 1973, παραδοσιακός τόπος συνάντησης των κατοίκων τότε με θέμα συζήτησης τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα του τόπου τους και ένα από αυτά ήταν η Χούντα και οι φοιτητές που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο. Τραγούδια επικά στόλισαν τους διαλόγους των συμμαθητών μας. Μέσα από αυτή την εορτή καταλάβαμε τον φόβο και την απελπισία των παιδιών εκείνης της εποχής, τις απαγορεύσεις του δικτατορικού καθεστώτος και την λογοκρισία που επικρατούσε. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να μάθουμε εμείς οι νέοι τα γεγονότα της επτάχρονης δικτατορίας και να οραματιστούμε τη ζωή μας χωρίς βία και επιβολές αυταρχικές.

Σαράντα εννέα χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που οι φοιτητές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ξεκίνησαν μία έντονη αντίδραση κατά του δικτατορικού καθεστώτος το Νοέμβριο του 1973, αφού κλείστηκαν στο χώρο του πανεπιστημίου. Ο αγώνας τους έληξε με την είσοδο του άρματος αλλά αυτό ήταν η αρχή του τέλους για τη Χούντα, αφού έπεσε μετά από κάποιους μήνες. Το ηθικό δίδαγμα της επετείου είναι ότι εκείνη τη μέρα ο κόσμος άλλαξε για πάντα και μας καλούν και εμάς τη σύγχρονη γενιά να ακολουθήσουμε τα βήματά μας για ένα καλύτερο μέλλον!

Οι συμμετέχοντες: Κυριακίδη Αναστασία, Αλέξανδρος Ρίζος Μαργαρίτης, Γιάννης Κιούσης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Αναστάσης Χατζόπουλος,  Ταπηνόπουλος Αιμίλιος, Ντούμπα Λαμπριάνα, Τσουτσουμάνου Μαρία, Τσιμάρη Δήμητρα, Τριανταφυλλούδη Χρύσα.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες:  Δούρου Ραλλού, Τσιαρεκτσή Κυριακή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης