Στον Απόηχο της Βράβευσης

trophy

Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο φύλλο, η εφημερίδα μας βραβεύτηκε από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Εξάλλου, είναι μεγάλη τιμή για το σχολείο μας, αλλά και για την πόλη μας αυτή η διάκριση, καθώς προέρχεται από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

σάρωση0004aΚαι για όσους δεν γνωρίζουν ποια είναι αυτή η Συντροφιά, ήρθε η ώρα να μάθουν! Ας αναφέρουμε, λοιπόν, λίγα λόγια γι” αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα ομάδα Ελληνίδων γυναικών που συγγράφουν παιδικά και εφηβικά αναγνώσματα. Η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά ιδρύθηκε το 1958 με στόχο να προσφέρει στήριξη και να ενθαρρύνει τους συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Γι” αυτό και κάθε χρόνο από το 1958 μέχρι και σήμερα διοργανώνουν ετήσιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για την συγγραφή παιδικών και εφηβικών βιβλίων με ποικίλη θεματολογία. Σε έναν τέτοιο διαγωνισμό διακρίθηκε και η εφημερίδα μας στην κατηγορία του Σχολικού Εντύπου. Θεωρώ ότι κάθε κατηγορία είναι μοναδική, αφού δίνει κίνητρο σε πολλούς συγγραφείς να παρουσιάσουν έργα τους και να αναδείξουν την αξία της παιδικής λογοτεχνίας. Όμως, η κατηγορία του Σχολικού Εντύπου είναι ξεχωριστή, καθώς μαθητικές προσπάθειες δημιουργίας εφημερίδων ή περιοδικών παρουσιάζονται και αξιολογούνται από καταξιωμένους λογοτέχνες.

Στον 58ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό, στον οποίο πήραμε μέρος και τελικά διακριθήκαμε, μπορούσαν να συμμετάσχουν σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σχολικά έντυπα, περιοδικά ή εφημερίδες που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2012-2013 και εμφάνιζαν περιοδικότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Έτσι, το σχολείο μας συμμετείχε στην κατηγορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως και άλλα 26 σχολεία. Διακρίσεις δόθηκαν στο 2ο Λύκειο Αγίου Νικολάου Κρήτης με ένα κόμικ, στην εφημερίδα μας » Με τα μάτια του 5ου» και σε ένα εκπαιδευτήριο του νομού Αργολίδας. Από τους κριτές ακούσαμε θετικά σχόλια για την δουλειά που γίνεται στα σχολεία της περιφέρειας, αλλά και ειδικότερα για την εφημερίδα μας, τα οποία αποτελούν χρήσιμες συμβουλές για την προσπάθειά μας και μας δίνουν δύναμη και κίνητρο για να συνεχίσουμε.

Γι’ αυτό το λόγο πέντε εκπρόσωποι  της συντακτικής ομάδας με την υπεύθυνη της εφημερίδας κα. Βάσω Γαστεράτου ταξίδεψαν στην Αθήνα για την απονομή των βραβείων που έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 2013. Στο Δήμο της πόλης μας που ευγενικά προσφέρθηκε να καλύψει τα οικονομικά έξοδα του ταξιδιού οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ας πάρουμε μια γεύση από τις εντυπώσεις των μαθητριών που παραβρέθηκαν στη βράβευση.

Δήμητρα Ρωσίδου :Ένα από τα μέλη αυτά ήμουν κι εγώ, γι” αυτό μπορώ να σας πω ότι ήταν από τα ωραιότερα ταξίδια της ζωής μου, καθώς είχαμε στο μυαλό μας ότι κάποιοι μορφωμένοι άνθρωποι, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες μας περιμένουν για την απονομή των βραβείων. Καθ” όλη την διάρκεια του ταξιδιού συζητούσαμε για την βράβευση και φανταζόμασταν πως μπορεί να είναι η Στοά του Βιβλίου, όπου θα γινόταν η απονομή. Ακόμη, είχαμε μεγάλη αγωνία να γνωρίσουμε από κοντά γνωστούς συγγραφείς, όπως ήταν η κα. Αγγελική Βαρελά, με την οποία είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε από κοντά και να ανταλλάξουμε απόψεις. Θεωρώ ότι ήταν μια αξέχαστη εμπειρία τόσο η διάκριση όσο και το συναρπαστικό ταξίδι με το τρένο που θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένα στη μνήμη μας. Προσωπικά απέκτησα πολλές γνώσεις από το ταξίδι και ένιωσα υπερηφάνεια και χαρά που εκπροσωπούσαμε την Πτολεμαΐδα μέσα σε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα. Εύχομαι, όπως είπε η κα. Καραβά, λογοτέχνιδα και μία από τους κριτές των εντύπων, αυτή η διάκριση να μας δώσει φτερά κι, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες σήμερα, να μην σταματήσουμε να εκδίδουμε την εφημερίδα μας και να συνεχίσουμε με επιμονή, θέληση καιαισιοδοξία.

Αρίστη Αγγελοπούλου: Ήταν μια μεγάλη έκπληξη όταν μάθαμε πως η εφημερίδα μας βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά  αλλά συγχρόνως κάτι που έδειξε πως όλη αυτή η διαδικασία της εφημερίδας τελικά είναι πολύ σημαντική, αφού τα κείμενα μας κρίθηκαν από σπουδαίους ανθρώπους του λογοτεχνικού- συγγραφικού, αλλά και δημοσιογραφικού κλάδου. Με αυτή μας τη διάκριση αισθάνθηκα πολύ περήφανη για όλους τους «συναδέρφους» μου, αλλά και για την υπεύθυνη καθηγήτρια κα. Γαστεράτου Βάσω. Όταν ήρθε και μας είπε ότι θα πρέπει να πάει στην Αθήνα να παραλάβει το βραβείο και πως διάλεξε να είμαι εγώ ένα από τα κορίτσια που θα πάρει μαζί της χάρηκα τόσο πολύ και αμέσως δέχτηκα την πρότασή της (άλλωστε ήταν μεγάλη τιμή να με διαλέξει μέσα από τόσα άλλα παιδιά και την ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου).  Όσον αφορά το ταξίδι μας, δεν υπάρχουν λέξεις για να το περιγράψω… Περάσαμε τόσο μα τόσο ωραία και αυτή η εμπειρία νομίζω πως θα μου μείνει αξέχαστη!!! Η εκδήλωση της βράβευσης ήταν μια εμπειρία πολύ σημαντική για όλα τα κορίτσια που παραβρεθήκαμε σ’ αυτή και προσωπικά νιώθω πολύ περήφανη που κι εγώ έβαλα ένα μικρό λιθαράκι στη διάκριση αυτή…. Αισθάνθηκα μεγάλη ικανοποίηση, καθώς όλοι μας οι κόποι ανταμείφθηκαν και με το παραπάνω!!!

Ανθούλα Παλασίδου: Zητήθηκε από εμένα  και τα υπόλοιπα κορίτσια που επισκεφθήκαμε την Αθήνα, με σκοπό να παραστούμε στην τελετή για την βράβευση της εφημερίδας, να γράψουμε μια παράγραφο για τις εντυπώσεις μας. Τι να χωρέσει κανείς σε μια παράγραφο; Αυτές οι εμπειρίες είναι τόσο ξεχωριστές που δεν αποτυπώνονται στο χαρτί. Πέρα από την τιμή της διάκρισης, αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι συναντήσαμε ανθρώπους των γραμμάτων, όπως την κα. Βαρελά. Ζήσαμε στιγμές απερίγραπτες, γεμάτες γέλιο ,πειράγματα, συγκίνηση. Σ” αυτό το ταξίδι γνωρίσαμε νέα μέσα μεταφοράς, όπως το τρένο και το μετρό, διδαχτήκαμε γεωγραφία, γνωρίσαμε ενδιαφέροντες ανθρώπους. Παίξαμε παιχνίδια γνώσεων, περιηγηθήκαμε, ξεσηκώσαμε ολόκληρο βαγόνι με τα γέλια μας, αντιληφθήκαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να ζεις σε μια μεγαλούπολη αλλά πάνω από όλα βραβευτήκαμε για μια προσπάθεια καθόλου εύκολη. Η αλήθεια είναι πως για αυτήν την εφημερίδα ποτέ κανείς από μας δεν ζήτησε αντίτιμο, αλλά αυτή η διάκριση ήταν για εμάς μια σπρωξιά που μας είπε: »ΑΞΙΖΕΙ, ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ!».

Κυριακή Αποστολίδου: Ήταν ένα ταξίδι μαγικό που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μου. Κι έτσι όπως ταξιδεύαμε με το τρένο και περνούσαν από μπροστά μας λογιών λογιών εικόνες, έτσι θα περνούν μπροστά από τη μνήμη του μυαλού μου κι όλες εκείνες οι όμορφες στιγμές που περάσαμε οι πέντε μας, Ανθούλα, Δήμητρα, Αρίστη, Δέσποινα κι εγώ, μαζί με την κυρία μας, κ. Γαστεράτου.

Αβραμίδου Δέσποινα: Η βράβευση της Εφημερίδας μας ήταν μια ευκαιρία για εμένα να γνωρίσω αξιόλογα άτομα, μέλη της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, όπως η κ. Βαρελά. Το ταξίδι μέχρι εκεί ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, μιας και ταξιδεύαμε με τρένο. Στη διάρκεια του ταξιδιού, εγώ, η Ανθούλα, η Αρίστη, η Δήμητρα, η Κική και φυσικά η κα. Γαστεράτου συζητούσαμε ασταμάτητα για το πώς θα μπορούσε να είναι η Στοά Του Βιβλίου, όπου έγινε και η βράβευση. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο γέλια, φωνές, πειράγματα και πολλά άλλα. Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω και αστεία της Ανθούλας αλλά και τα μαθήματα γεωγραφίας και ιστορίας από την κυρία Γαστεράτου. Ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενη που θα γνώριζα και θα συναντούσα «συναδέρφους» μου, δημοσιογράφους. Ήταν μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη!!!

Σχολιάστε

Top