Κάθε οδός μια ιστορία…

 

Μένω στην οδό Σαγγαρίου. Πάντα αναρωτιόμουν τι να σημαίνει και τι σχέση έχει με την περιοχή μας. Μετά από την αναγκαία  έρευνα, ανακάλυψα τα εξής στοιχεία :Σαγγάριος

Ο Σαγγάριος ποταμός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Τουρκίας. Βρίσκεται δυτικά της Άγκυρας. Πηγάζει από την επαρχία Αφιόν, βορειοανατολικά της ομώνυμης πόλης, ρέει βόρεια και εκβάλλει στον Εύξεινο Πόντο λίγα χιλιόμετρα μετά την πόλη Ανταπαζαρί. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 824 χιλιόμετρα. Ο Σαγγάριος ήταν ο κύριος ποταμός της Φρυγίας. Στις όχθες του ήταν χτισμένη η πρωτεύουσά τους Γόρδιων. Τον τρίτο αιώνα π.Χ. στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Γαλάτες που είχαν εισβάλλει στις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Τον 6ο αιώνα ο Ιουστινιανός έκτισε μεγάλη γέφυρα πάνω στον Σαγγάριο για να διευκολύνει την σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τις ανατολικές επαρχίες.

Στον Σαγγάριο σταμάτησε η προέλαση του ελληνικού στρατού κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία ύστερα από μία πολύνεκρη μάχη τον Αύγουστο του 1921.

                                                                                                                                                                 ( Πηγή : βικιπαίδεια)

Μετά από ανάγνωση των πληροφοριών αλλά και σκέψη, άρχισα να καταλαβαίνω γιατί ονομάστηκε έτσι. Στην Πτολεμαΐδα υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, την Θράκη και τον Εύξεινο Πόντο. Φαίνεται λοιπόν λογικό να δίνονται ονομασίες από τις περιοχές που εγκατέλειψαν οι πρόσφυγες μετά από την μικρασιατική καταστροφή. 

                                                                                 

Μανώλης Πεϊνούδης  Α4

Σχολιάστε

Top