Κωνσταντίνος Φύκας

αρχείο λήψης (1)

Ο Κώστας Φύκας γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1981 στην Αθήνα και με την οικογένειά του κατοικούσε στη Νέα Σμύρνη. Η καταγωγή της οικογένειας του είναι από τη Μενδενίτσα Φθιώτιδας. Γεννήθηκε με «φωκομελεία», δηλαδή με ακρωτηριασμό δεξιού άνω άκρου. Από μικρή ηλικία οι γονείς του με τη συμβουλή του παιδίατρου τον έγραψαν στην κολύμβηση για να δυναμώσουν τα άκρα του ώστε αργότερα να βάλει πρόσθετο μέλος. Έτσι γράφτηκε στο κολυμβητικό τμήμα του Α.Ο.Ν.Σ. Μίλων και ξεκίνησε προπονήσεις στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ν. Σμύρνης με πρώτο προπονητή τον Δημήτρη Τεζαλίδη. Εξαρχής φάνηκε πως είχε μεγάλο πείσμα και ταλέντο και συχνά συναγωνιζόταν στα ίσα πολλούς αρτιμελείς αθλητές στους διασυλλογικούς αγώνες.

Σε ηλικία 11 έτων γράφτηκε στους «Αετούς», ένα σύλλογο για ΑΜΕΑ, όπου συνέχισε με προπονητή τον Κυριάκο Γριβέα και αργότερα τον Γιάννη Αλεξάκη, σε μια εποχή που η λέξη παραολυμπιάδα και αθλητισμός για ΑΜΕΑ στην Ελλάδα ήταν σχεδόν άγνωστη
Το 1996 μετέχει για πρώτη φορά σε παραολυμπιακούς αγώνες στην Ατλάντα, σε ηλικία μόλις 15 ετών, όπου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο και γίνεται ο νεότερος σε ηλικία Έλληνας παραολυμπιαονίκης.

Ακολουθούν νίκες με παγκόσμια ρεκόρ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 1998 στη Νέα Ζηλανδία και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 1997 και 1999 και ο αθλητής γνωρίζει διεθνή αναγνώριση.

Στο Σίδνεϊ, το 2000, έχει τις κορυφαίες του διακρίσεις με δύο χρυσά παραολυμπιακά μετάλλια στα 50μ και 100μ ελεύθερο με παγκόσμια ρεκόρ. Είναι πλέον ο πιο επιτυχημένος Έλληνας παραολυμπιονίκης. Ακολουθούν δύο ευρωπαϊκές νίκες το 2001 με νέα παγκόσμια ρεκόρ και μια 2η θέση στο παγκόσμιο του 2002.

Το 2004, στην Αθήνα, ήταν δικαιωματικά ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης. Αγωνιστικά, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, αφού οι παραολυμπιακοί αγώνες έχουν κατακτήσει όλον τον πλανήτη, κερδίζει δυο ακόμα ασημένια μετάλλια με ευρωπαϊκά ρεκόρ.

Το 2008, στο Πεκίνο, μετέχει για τέταρτη φορά σε παραολυμπιάδα αλλά δεν καταφέρνει να μπει στον τελικό των 50μ, όπου έλπιζε σε διάκριση, διότι οι κριτές τον ακυρώνουν άδικα στον ημιτελικό, όπου είχε τον καλύτερο από όλους. Τερματίζει 7ος στα 100μ και βάζει σαν στόχο τη συμμετοχή στο Λονδίνο το 2012, κάτι που δεν γίνεται πραγματικότητα.

Παράλληλα, το 2001, έκανε τον διάπλου του Μαλλιακού κόλπου, απόστασης 11 χλμ

Νίκος Αμανατίδης Β1

Σχολιάστε

Top