Εργασίες στα Μαθηματικά

Εργασίες στα Μαθηματικά

 Τα παιδιά της Β Γυμνασίου του σχολείου μας ενδιαφέρονται πολύ για το μάθημα των Μαθηματικών. Αυτό αποδεικνύει η ανταπόκρισή τους στην πρόταση του καθηγητή μαθηματικών, κ. Διονύση Κωσταντίνου να ασχοληθούν με κάποιες εργασίες για να γνωρίσουν σπουδαίους Μαθηματικούς και μαθηματικά ζητήματα. Και πράγματι υπάρχουν πολλά και σημαντικά θέματα από τον κόσμο των Μαθηματικών που θα προκαλούσαν ενδιαφέρον στους μαθητές αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο.

Οι εργασίες των Μαθηματικών ήταν ένας τρόπος πρόκλησης  του ενδιαφέροντος των μαθητών για το μάθημα, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους, σύμφωνα με τον κ. Κωσταντίνου. Βέβαια στη συνέχεια έδωσε και το κίνητρο του bonus στο βαθμό, για όσους μαθητές  αφιερώσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους και ασχοληθούν με το θέμα αυτό. Ο κ. Κωνσταντίνου μας είπε: «Σε πρώτη φάση διαπίστωσα ότι οι μαθητές ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Τα Μαθηματικά είναι ανεξάντλητα, συνδέονται άμεσα με την καθημερινή μας ζωή και πάντα υπάρχει τρόπος να κεντρίσουν το ενδιαφέρον όλων των ανθρώπων που είναι  κι ένας από τους στόχους μας ως εκπαιδευτικοί. Για το λόγο αυτό σκέφτομαι να γίνεται κάθε χρόνο η ενασχόληση των παιδιών με ένα θέμα που θα αναδεικνύει και το μεγαλείο των Μαθηματικών».

Ακολουθούν αποσπάσματα κάποιων εργασιών που ξεχώρισαν :

 

Κβαντικά όνειρα στο Σπίτι της Μάγισσας 

Στην πραγματικότητα όμως τα διηγήματα του Λάβκραφτ ξεχειλίζουν από παράξενες μαθηματικές ιδέες. Αλλόκοτες γωνίες, άγνωστες διαστάσεις και περίπλοκες εξισώσεις παρελαύνουν στα έργα του από την αρχή κιόλας της συγγραφικής καριέρας του και, σε συνδυασμό με υπόνοιες για παράξενες μαγικές πρακτικές και εξωγήινες τεχνολογίες, δημιουργούν μια εξωτική και υποβλητική ατμόσφαιρα τρόμου. Η Μυθολογία Κθούλου κρύβει έναν παράξενο κόσμο μέσα σε αυτές τις αναφορές, τον οποίο όμως λίγοι έχουν εξερευνήσει.

Ο Λάβκραφτ εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο τα μεταγενέστερα έργα του με παράξενους μαθηματικούς όρους. Η μη-Ευκλείδεια γεωμετρία εμφανίζεται επανειλημμένα σε διηγήματα όπως το «Μέσα από τις Πύλες του Ασημένιου Κλειδιού» και σε νουβέλες σαν «Τα Βουνά της Τρέλας. Η πιο εκτεταμένη χρήση τους, όμως, γίνεται σε ένα από τα πιο παράξενα έργα της Μυθολογίας Κθούλου, « Τα Όνειρα στο Σπίτι της Μάγισσας». Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας ταξιδεύει στο Πανεπιστήμιο Μισκατόνικ για να σπουδάσει «μη-ευκλείδεια μαθηματικά και κβαντική φυσική». Διαλέγει μάλιστα να μείνει στο σπίτι της διαβόητης μάγισσας  Κέζια  Μέησον, που έδρασε και συνελήφθη την περίοδο του κυνηγιού μαγισσών στο Σαλέμ, απ’ όπου και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Κατά τη δίκη της, η Μέησον είχε μιλήσει για γραμμές και γωνίες, οι οποίες έδειχναν κατευθύνσεις που οδηγούσαν μέσα από τα τείχη του χώρου σε άλλους χώρους στο υπερπέραν…, κάτι που εντυπωσίασε έντονα τον φοιτητή, αφού μια μάγισσα του 17ου αιώνα φαινόταν να έχει γνώσεις μαθηματικών πολύ μπροστά από την εποχή της.

 Αβραμίδου Δέσποινα Β1

 

Μαθηματικές σπαζοκεφαλιές

Υπάρχουν κάποια προβλήματα που έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο ακόμη και στα πιο μεγάλα μυαλά. Κάποια από αυτά παραμένουν άλυτα, κάποια άλλα χρειάστηκαν χρόνια για να  βρει κάποιος την λύση τους.

Ορισμένα δεν χρειάζεται να είσαι μαθηματικός για να γνωρίζεις την ύπαρξη τους. Πάρτε παράδειγμα τον κύβο του Ρούμπικ ή τους πύργους του  Ανόι.

 Στομάχιον  του Αρχιμήδη

Ο Αρχιμήδης (287 π.Χ.-212 π.Χ.) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς, φυσικούς και μηχανικούς της αρχαιότητας. Γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στις Συρακούσες, τη μεγάλη ελληνική αποικία της Σικελίας.

Πατέρας του Αρχιμήδη ήταν ο αστρονόμος Φειδίας ενώ συγγενής του ήταν και ο βασιλιάς των Συρακουσών, Ιέρων Α΄. Το έργο του Αρχιμήδη υπήρξε τεράστιο, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, και η ερευνητική ματιά του κάλυψε πολλούς τομείς: γεωμετρία, οπτική (κατοπτρική), υδραυλική, μηχανική, αρχιτεκτονική και την πολιορκητική. Συνέδεσε το όνομά του με τη γένεση της μηχανικής στην αρχαία Ελλάδα, τη λύση περίφημων μαθηματικών προβλημάτων, καθώς και με τις αμυντικές εφευρέσεις του που χρησιμοποιήθηκαν όταν οι Ρωμαίοι πολιορκούσαν την πατρίδα του, τις Συρακούσες.

Ένα τετράγωνο αποτελείται από 14  πολυγωνικά σχήματα .Το ερώτημα που θέτει  ο Αρχιμήδης είναι με πόσους τρόπους μπορούμε να συνδυάσουμε τα σχήματα αυτά ώστε να σχηματίσουμε πάλι ένα τετράγωνο ;

 Ο κύβος του Ρούμπικ

Επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ. Έως τον Ιανουάριο του 2009 είχαν πουληθεί πάνω από 350 εκατομμύρια κύβοι κατατάσοντας το στην πρώτη θέση πωλήσεων παιχνιδιών παγκοσμίως.

Σε έναν κλασσικό κύβο του Ρούμπικ κάθε μία από τις έξι έδρες καλύπτεται από εννιά αυτοκόλλητα με έξι χρώματα (παραδοσιακά λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε και πορτοκαλί). Ένας μηχανισμός περιστροφής επιτρέπει σε κάθε έδρα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες, με αποτέλεσμα να συγχέονται τα χρώματα. Για να λυθεί το παζλ, πρέπει κάθε έδρα του κύβου να αποτελείται αποκλειστικά από αυτοκόλλητα του ίδιου χρώματος.

Λένε ότι το πρόβλημα είναι τόσο δύσκολο, ώστε αυτός που θα προσπαθήσει να το λύσει θα στενοχωρηθεί και θα οργιστεί τόσο πολύ που θα πονέσει το στομάχι του. Μάλλον από εκεί προήλθε και η ονομασία του.

Δοκιμάστε το και εσείς. Εκτυπώστε την εικόνα, κόψτε τα κομμάτια και ξεκινήστε τα πειράματα.

 Βόιτσε Μαρία  Β1

 

    ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ  Β1

 

Σχολιάστε