Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Πτολεμαϊδα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Πτολεμαϊδα

 

 

Εδώ και 6 χρόνια λειτουργεί στην περιοχή μας ένα σχολείο διαφορετικό από τα άλλα. Είναι ένα σχολείο το οποίο δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους που εγκατέλειψαν το γυμνάσιο σε μικρή ηλικία να πάρουν το απολυτήριο που χρειάζονται. Στo Σ.Δ.Ε που λειτουργεί στο κτήριο του 2ου ΕΠΑΛ, μας υποδέχτηκε και μας ενημέρωσε η φιλόλογος κ. Τσιαούση Τατιάνα μαζί με τους μαθητές της.

Στο σχολείο φοιτούν 41 μαθητές που χωρίζονται σε δύο τμήματα, την πρώτη και την δευτέρα τάξη. Το σχολείο λειτουργεί από τις 5 έως τις 8 και 40 το απόγευμα. Οι μαθητές εκεί διδάσκονται μαθήματα που ονομάζονται γραμματισμοί. Υπάρχει ο γλωσσικός γραμματισμός( γλώσσα ), ο αριθμητικός γραμματισμός ( μαθηματικά ), ο αισθητικός γραμματισμός( μουσική ), ο περιβαλλοντικός γραμματισμός ( φυσική ), ο αγγλικός, ο κοινωνικός και η πληροφορική.

Το σχολείο αυτό διαφέρει από το γνωστό σε όλους μας γυμνάσιο. Εκεί φοιτούν ενήλικες όλων των ηλικιών και μπορούν να  πάρουν το απολυτήριο τους μέσα σε δύο σχολικά έτη και όχι τρία όπως συμβαίνει με το κανονικό γυμνάσιο. Επίσης η ύλη για τους μαθητές είναι λιγότερη και τα μαθήματα πιο ελαστικά όσον αφορά την εργασία στο σπίτι. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι μαθητές είναι εργαζόμενοι και δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν αρκετά με το διάβασμα στο σπίτι τους. Οι μαθητές δεν δίνουν εξετάσεις αλλά κρίνονται με βάση την επίδοση, το ενδιαφέρον και τη διαγωγή τους. Στο τέλος του δεύτερου κύκλου κάθε τάξη παρουσιάζει μια εργασία με την ονομασία Project, την οποία δούλευε όλο τη χρονιά.

Τελειώνοντας το σχολείο οι μαθητές παίρνουν απολυτήριο που ισοδυναμεί με το κανονικό και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στις υπηρεσίες που θα τους ζητηθεί.

 

Απαντήσεις που μας έδωσαν οι μαθητές του σχολείου:

-Είναι δύσκολο ένας ενήλικας να πάει στο σχολείο;

Για έναν ενήλικα το σχολείο είναι δύσκολο γιατί ταυτοχρόνως δουλεύει και δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο. Είναι επίσης δύσκολο να μάθει σε αυτήν την ηλικία. Οι ενήλικες έχουν πολλά προβλήματα και πολλές φορές δεν έχουν διάθεση για μάθηση. Με αρκετή όμως προσπάθεια και μεράκι τελικά τα καταφέρνουν.

 

-Μετανιώσατε που σταματήσατε το σχολείο δε μικρή ηλικία;

ΝΑΙ!!! Το μετάνιωσα γιατί τώρα το απολυτήριο μου είναι απαραίτητο για να μπορέσω να δουλέψω. Χωρίς αυτό θα μείνω άνεργος και θα αγωνίζομαι για να επιβιώσω. Για μένα είναι πολύ σημαντικό και δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς αυτό.

 

 

Στέλιος Ρωμανίδης Β4

 

 

 

Σχολιάστε

Top