ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν οι αρχαιότεροι από όλους τους ελληνικούς αγώνες και η σπουδαιότερη θρησκευτική γιορτή προς τιμήν του Δία, του πατέρα των θεών. Διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και συγκεκριμένα  τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου. Στις πέντε, περίπου, ημέρες που διαρκούσαν αφιερώνονταν στους βωμούς των θεών θυσίες, με πιο σημαντική εκείνη των εκατό βοδιών στο βωμό του Δία. Η διοργάνωσή τους γινόταν μέχρι το 393 όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. Από το 1896, αναβίωσαν με την ονομασία Ολυμπιακοί Αγώνες και διεξάγονται ως διεθνείς αγώνες, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί.

Αυτοί οι αγώνες γίνονταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο  και στον Ιππόδρομο, μπροστά σε χιλιάδες θεατές από όλες τις πόλεις της Ελλάδας και σταδιακά απέκτησαν ιδιαίτερη λάμψη. Οι νικητές βραβεύονταν με ένα στεφάνι αγριελιάς και δέχονταν  ιδιαίτερες τιμές από την πατρίδα τους. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων διεξάγονταν διάφορα αγωνίσματα, όπως το στάδιο, η πάλη, η πυγμαχία, το παγκράτιο, οι αρματοδρομίες, το ακόντιο, το άλμα, ο δίσκος, το πένταθλο  κ.λ.π.  Όσοι συμμετείχαν ακολουθούσαν κοινούς κανόνες , που είχαν καθιερωθεί για την καλύτερη οργάνωση των αγώνων.

Όλες οι πόλεις ήταν υποχρεωμένες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκειά των αγώνων και επιτρεπόταν η συμμετοχή μόνο στους Έλληνες πολίτες. Επίσης, υπήρχαν συγκεκριμένοι κανόνες που ρύθμιζαν τόσο τη διαδικασία της προγύμνασης όσο και της διεξαγωγής των αγώνων.

Με την πάροδο των χρόνων έχουν διαφοροποιηθεί οι κανονισμοί και ο τρόπος διεξαγωγής των αγώνων. Σήμερα, συνεχίζουν να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια αλλά σε διαφορετικό κράτος κάθε φορά. Οι γυναίκες όχι μόνο επιτρέπεται να παραβρίσκονται στον χώρο διεξαγωγής των αγώνων αλλά μπορούν να και να συμμετέχουν. Τότε, οι νικητές έπαιρναν ως έπαθλο ένα στεφάνι αγριελιάς, ενώ σήμερα παίρνουν μετάλλιο, ανθοδέσμη και χρηματικό ποσό. Παλιά πριν αρχίσουν οι αγώνες, προσέφεραν θυσία στον Δία, ενώ σήμερα γίνεται τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Αυτό που δεν άλλαξε με τα χρόνια είναι ο θαυμασμός και ο σεβασμός  στα πρόσωπα των Ολυμπιονικών.

Καρύδου Βέφη Γ2

Σχολιάστε

Top