Η καταστροφή μνημείων από τους τζιχαντιστές

Τον τελευταίο καιρό ακούμε στις ειδήσεις για τους τζιχαντιστές. Ποιοι είναι όμως αυτοί και γιατί τους ακούμε συνέχεια στην τηλεόραση; Οι τζιχαντιστές είναι ένοπλοι πολεμιστές και τρομοκράτες. Προκαλούν το πανικό σε όποιο μέρος βρίσκονται καθώς σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό και καταστρέφουν αρχαία σπουδαία μνημεία. Δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα οι λόγοι για τους οποίους καταστρέφουν μνημεία . Πιστεύεται όμως πως τα καταστρέφουν για τους εξής λόγους: α) για θρησκευτικούς λόγους, β) για οικονομικούς δηλαδή παίρνουν κάποια αγάλματα ή άλλα σημαντικά είδη από τα μνημεία και στη συνέχεια τα ανατινάζουν και τα καταστρέφουν.

 

Τα σημαντικότερα μνημεία που καταστράφηκαν βρίσκονταν στην Αρχαία Παλμύρα. Ας πούμε πρώτα λίγα λόγια για αυτήν. Η Παλμύρα υπήρξε στην αρχαιότητα σημαντική πόλη της Συρίας με μεγάλη πολιτισμική παράδοση σπουδαία μνημεία με μεγάλο αριθμό πληθυσμού και είχε τεράστια  οικονομική ανάπυξη. Από την άνοιξη του 2015 οι τζιχαντιστές άρχισαν να καταστρέφουν σημαντικά μνημεία της Παλμύρας.

Τα σημαντικότερα μνημεία που καταστράφηκαν είναι:

1 η Αψίδα του θριάμβου. Πρόκειται για ένα μνημείο 2000 ετών  που βρισκόταν στην Ρωμαική πόλη και ήταν αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο

2 ο ναός του Θεού Βήλου. Ο Θεός αυτός λατρευόταν τα αρχαία χρόνια από τους ανθρώπους της Παλμύρας. Ο ναός ήταν μεγαλοπρεπής και μεγάλος . Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως με την καταστροφή αυτού του ναού καταστράφηκε ένα από τα πιο όμορφα στολίδια της πόλης.

Η Παλμύρα είχε και άλλα σημαντικά μνημεία όπως ο ναός του Ήλιου το ρωμαικό θέατρο και οι επιτάφιοι πύργοι

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι με την καταστροφή όλων αυτών των μνημείων καταστράφηκε μια ιστορία πολιτισμού 2000 ετών.

 

Σοφία Καμπούρη Β2

 

 1100px-PalmyraPanoramaZoom

 

 

Σχολιάστε

Top