ΕΝΑΣ ΣΥΧΡΟΝΟΣ ΟΛΥΝΠΙΟΝΙΚΗΣ

αρχείο λήψης (1)

Ο Κώστας Φύκας γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1981 στην Αθήνα. Γεννήθηκε με «φωκομελεία», δηλαδή με ακρωτηριασμό δεξιού άνω άκρου. Από μικρή ηλικία οι γονείς του με τη συμβουλή του παιδίατρου τον έγραψαν στην κολύμβηση για να δυναμώσουν τα άκρα του ώστε αργότερα να βάλει πρόσθετο μέλος. Εξαρχής φάνηκε πως είχε μεγάλο πείσμα και ταλέντο και συχνά συναγωνιζόταν στα ίσα πολλούς αρτιμελείς αθλητές στους διασυλλογικούς αγώνες.
Σε ηλικία 11 έτων γράφτηκε στους «Αετούς», ένα σύλλογο για ΑΜΕΑ,σε μια εποχή που η λέξη παραολυμπιάδα και αθλητισμός για ΑΜΕΑ στην Ελλάδα ήταν σχεδόν άγνωστη. Το 1994 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Μάλτα ήρθε η πρώτη διεθνής διάκριση με την 8η θέση στα 100 πρόσθιο. Ακολούθησαν, το 1995, η 5η στο ευρωπαϊκό και η 6η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε ηλικία μόλις 14 ετών. Το 1996 μετέχει για πρώτη φορά σε παραολυμπιακούς αγώνες στην Ατλάντα, σε ηλικία μόλις 15 ετών, όπου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο και γίνεται ο νεότερος σε ηλικία Έλληνας παραολυμπιαονίκης. Στο Σίδνεϊ, το 2000, έχει τις κορυφαίες του διακρίσεις με δύο χρυσά παραολυμπιακά μετάλλια στα 50μ και 100μ ελεύθερο με παγκόσμια ρεκόρ. Είναι πλέον ο πιο επιτυχημένος Έλληνας παραολυμπιονίκης. Ακολουθούν δύο ευρωπαϊκές νίκες το 2001 με νέα παγκόσμια ρεκόρ και μια 2η θέση στο παγκόσμιο του 2002. Το 2004, στην Αθήνα, ήταν δικαιωματικά ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης. Αγωνιστικά, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, αφού οι παραολυμπιακοί αγώνες έχουν κατακτήσει όλον τον πλανήτη, κερδίζει δυο ακόμα ασημένια μετάλλια με ευρωπαϊκά ρεκόρ. Το 2008, στο Πεκίνο, μετέχει για τέταρτη φορά σε παραολυμπιάδα αλλά δεν καταφέρνει να μπει στον τελικό των 50μ, όπου έλπιζε σε διάκριση, διότι οι κριτές τον ακυρώνουν άδικα στον ημιτελικό, όπου είχε τον καλύτερο από όλους. Τερματίζει 7ος στα 100μ και βάζει σαν στόχο τη συμμετοχή στο Λονδίνο το 2012, κάτι που δεν γίνεται πραγματικότητα.
Εκτός τώρα από τον αθλητισμό, ο Κώστας Φύκας έχει σπουδάσει ιατρική και ασχολείται με την επιστήμη του. Είναι διορισμένος στο υπουργείο Μεταφορών. Το μότο του είναι: «σκέψου το, ονειρέψου το, πραγματοποίησέ το».
ΝΙΚΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ Β1

Σχολιάστε

Top