Η Ιστορία μέσα από τα πρόσωπα
Σκεφτήκατε ποτέ ποιος είναι ο Νέλσον Μαντέλα, και γιατί αναφέρεται τόσο πολύ το όνομά του τελευταία;
Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στο χωριό Μβέζο της περιοχής Τράνσκεϊ της Νότιας Αφρικής και πέθανε πριν από λίγο καιρό, στις 5 Δεκεμβρίου 2013. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του Απαρτχάιντ. Το απαρτχάιντ ήταν πολιτική των Λευκών της Νότιας Αφρικής που καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων μέσα σε ένα κράτος, με βάση φυλετικά κριτήρια,δηλαδή ένα είδος ρατσιστικού καθεστώτος ενάντια στους μαύρους.
Ήταν δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ. Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών και αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση. Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο Νοτιοαφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Το 1993 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ. Το 1994 έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής σε εκλογές που επιτράπηκε να ψηφίσουν λευκοί και μαύροι. Μια χαρακτηριστική του έκφραση είναι :“Φαίνεται πάντα αδύνατο, μέχρι να γίνει”.
Πηγή: Βικιπαίδεια
Πολλές προσωπικότητες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή τον 19ο αιώνα και, παρόλο το μεγάλο χρονικό διάστημα που μας χωρίζει από τότε, συνεχίζουν να απασχολούν τους ιστορικούς. Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Χαρίλαος Τρικούπης. Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 11 Ιουλίου 1832. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου μετά τριετή φοίτηση συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι. Με το τέλος των σπουδών του έγινε ιδιαίτερος γραμματέας του πατέρα του Σπυρίδωνα, που τότε ήταν πρέσβης στο Λονδίνο και το 1856 διορίστηκε επίσημος γραμματέας της πρεσβείας στο Λονδίνο ακολουθώντας το διπλωματικό σώμα. Το 1865 εκλέχτηκε βουλευτήςΜεσολογγίου και το 1866 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Για τέσσερα χρόνια πολιτεύτηκε (1868-1872) ανεξάρτητα από τα κόμματα που υπήρχαν.
Το 1872 ίδρυσε το «Πέμπτο κόμμα», στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι πιο φιλελεύθερες και προοδευτικές προσωπικότητες της εποχής. Τον Απρίλιο του 1875, πήρε εντολή από το Βασιλιά Γεώργιο Α’ να σχηματίσει κυβέρνηση, διαλύοντας τη Βουλή και στη συνέχεια να διενεργήσει εκλογές. Από το 1877 έως το 1895 έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πολιτικό κόσμο. Εκλέχθηκε πρωθυπουργός της Ελλάδος αρκετές φορές, και υποστηρίζεται πως ήταν αυτός που τόλμησε να κοινοποιήσει την πτώχευση της Ελλάδας, με την σχεδόν ιστορική φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
Στις εκλογές του 1895 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής με αποτέλεσμα να αυτοεξοριστεί στις Κάννες της Γαλλίας. Το 1896, λίγο πριν πεθάνει, τέθηκε χωρίς την θέλησή του υποψήφιος στις αναπληρωματικές εκλογές στην επαρχία Βάλτου και εκλέχτηκε πανηγυρικά. Πέθανε στις 30 Μαρτίου 1896, σε ηλικία 64 ετών, στις Κάννες και ενταφιάστηκε στην Αθήνα.
Χαρακτηριστικό της προοδευτικότητάς του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, είναι το παράτολμο, για εκείνη την εποχή, όραμά του για τη ζεύξη του στενού Ρίου-Αντιρρίου, ιδέα που υλοποιήθηκε το 2004, στην οποία δόθηκε το όνομά του στις 25 Μαΐου 2007. Ένα άλλο όραμά του ήταν και η Διώρυγα της Κορίνθου. Η κατασκευή της είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πολιτικής του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος με την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στόχευε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και οικονομικά ανεπτυγμένου κράτους.
Πηγή: Βικιπαίδεια
Καλελή Φεβρωνία Γ2
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.