Επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης με το σχολείο στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος

Ιστορία

Το 532μ.Χ μετά από την καταστροφή της Θεοδοσιανής Αγίας Σοφίας κατά την στάση του  Νίκα ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανέθεσε στους αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο την κατασκευή μιας νέας Αγίας Σοφίας. Ο Αυτοκράτορας καθώς ανέθετε στους αρχιτέκτονες την δουλειά ήθελε ο ναός να δείχνει το μεγαλείο της Πόλης.
2

Για να κατασκευαστεί η Αγία Σοφία χρειάστηκαν 320 κεντηνάρια χρυσού και  10.000 τεχνίτες που δούλευαν για 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο. Ο ναός είναι κατασκευασμένος με τον ρυθμό Βασιλική με τρούλο . Τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου το 537 μ.Χ.,  όπου ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός είπε την φράση : «Νενίκηκά σε Σολομώντα» που εννοούσε ότι κατασκεύασε καλύτερο ναό από τον ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα.​

Καταστροφές του ναού

3

Καθώς η Αγία Σοφία είχε χτιστεί σε μια σεισμογενή περιοχή απειλούνταν από πολύ έντονους σεισμούς οι οποίοι γκρέμισαν δύο φορές τον τρούλο της, αλλά κάθε φορά που έπεφτε χτιζότανε ακόμη πιο γερός. Σταδιακές καταστροφές του ναού έγιναν το 1204 κατά την διάρκεια Σταυροφοριών.

Η εξέλιξη της Αγίας Σοφίας​

4

Από το 1204 ως το 1261 λειτουργούσε ως Ρωμαιοκαθολικός ναός ενώ μετά την άλωση της Πόλης απέκτησε μιναρέδες και έγινε Μουσουλμανικό τέμενος . Περίπου 5 αιώνες μετά μετατράπηκε σε μουσείο και 50 χρόνια μετά η UNESCO  ανακήρυξε τον ναό ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς . Όμως πρόσφατα η UNESCO  έδωσε την δυνατότητα μετατροπής του ναού σε λατρευτικό χώρο του Ισλαμισμού. Τον Ιούλιο του 2020 που μέχρι τότε λειτουργούσε ως μουσείο έγινε επίσημα τζαμί.

Πηγές:

Σεβαστή Κουρουτζίδου – Στ΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης