Οι εξεγέρσεις των Ρομά – Μία σημερινή «Στάση του Νίκα»

Η στάση του Νίκα έγινε στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 532μ.Χ. Προκάλεσε βιοπραγίες και λεηλασίες και είχε ως αποτέλεσμα η μισή πόλη να καίγεται ή να καταστρέφεται και δεκάδες ανθρώπους να σκοτώνονται.

Σήμερα, αν και πέρασαν 1490 χρόνια από τότε, ακόμα βλέπουμε τέτοιου είδους στάση. Μία από αυτές είναι και τα
επεισόδια που γίνονται μεταξύ των Ρομά και των αστυνομικών. Συχνά βγαίνουν στους δρόμους καίνε κάδους, ρίχνουν δακρυγόνα, μολότοφ και προκαλούν φθορές σε ξένες περιουσίες αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική και ζητώντας τα δικαιώματά τους.

3

Οι Ρομά είναι μια κοινότητα το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχουν μία εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από εμάς. Ακόμα και ο τρόπος που μιλάν είναι εντελώς διαφορετικός από τον δικό μας. Ζουν φτωχικά και οι αρκετοί δεν μένουν σε σπίτια αλλά σε καταυλισμούς. Συχνά δεν έχουν ρεύμα ή τρεχούμενο νερό και αγωνίζονται για την ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται. Το κράτος τους προσφέρει δουλειά, όμως, δεν μπορούν να προσαρμοστούν και αποφασίζουν να ζουν με τον δικό τους τρόπο (τρόπο που θεωρούμε λάθος).  Αρκετοί ζουν υπό την καθημερινή απειλή έξωσης, παρενοχλήσεις από την αστυνομία, καθώς και βίαιων επιθέσεων.

1

Φυσικά, υπάρχουν και Ρομά που δεν παρουσιάζουν τέτοιες συμπεριφορές.

Αν και πέρασαν τόσα χρόνια βλέπουμε πως σε κάποιες περιπτώσεις η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η στάση του τότε Νίκα με του τώρα έχει αρκετές διαφορές αλλά και αρκετές ομοιότητες.

Πηγές εικόνων:

https://www.alerta.gr/archives/22289

https://el.wikipedia.org/wiki/Ρομά

https://www.huffingtonpost.gr/entry/thessalonike-epeisodia-metaxe-astenomikon-kai-roma-exo-apo-ta-dikasteria_gr_638f02eee4b09eeedba0755d

Λουκάς Βογιατζής, Γιάννης Γλυκός,  Καλλιόπη Γιαμπουράνη, Ανδρεάνα Ματζιούρη-Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης