Σημερινές «στάσεις του νίκα» – Η εξέγερση του Ιράν για τη ματωμένη μαντίλα

Η αναστάτωση που είχε προκληθεί το 532 μ.Χ με τη «στάση του νίκα» δεν ήταν και η τελευταία για την ανθρωπότητα. Ακόμη και στη σημερινή εποχή γίνονται εξεγέρσεις, βανδαλισμοί και πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε διάφορα μέρη της γης καθημερινά.

1

Ιράν: Η εξέγερση συνεχίζεται

Αν και πέρασαν σχεδόν δυο μήνες από τη δολοφονία μιας γυναίκας  22 ετών από την αστυνομία των ηθών, επειδή δεν φορούσε μαντήλα οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίζονται.

Η μνήμη της κοπέλας που έχασε άδικα τη ζωή της από την περιβόητη αστυνομία των ηθών τιμήθηκε με μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση.

2

Κορίτσια και αγόρια, γυναίκες που έχουν πετάξει τη μαντήλα, φτωχοί από εργατικές συνοικίες, φοιτητές και εργάτες διαδηλώνουν όλοι μαζί στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων. Το ηθικό των διαδηλωτών παραμένει υψηλό παρά τις προσπάθειες των κυβερνητικών δυνάμεων να καταστείλουν τις εξεγέρσεις.

4

Το αποτέλεσμα της εξέγερσης ήταν: εκατοντάδες  τραυματίες, πολλές συλλήψεις ακόμη και νεκρούς.

Παρόλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει το κύμα των διαδηλώσεων.

Η εξέγερση δεν αφορά μόνο τη μαντήλα των γυναικών αλλά στην ουσία υπάρχουν δυο κινήματα με αντίθετες απόψεις που αγωνίζονται ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς.

6

Πηγές:

https://www.protothema.gr/world/article/1289107/i-matomeni-madila-tis-mahsa-klonizei-to-kathestos/

https://www.iefimerida.gr/kosmos/iran-diadiloseis-gia-kopela-den-foroyse-mantila

Χρυσοβαλάντης Θεοφάνης Αρμουτσής, Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης